India lekörözte egykori gyarmattartóját

India lekörözte egykori gyarmattartóját

Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság. Eddig úgy tudtuk, ebben a sorrendben, ezen államok a világ legerősebb gazdaságai. Ám a hatodik helyen változás történt – írja a The Times of India nyomán a Foreign Policy. A rohamosan fejlődő India ugyanis átvette a pozíciót az utóbbi években, de különösen a brexitnépszavazást követően küszködő európai regionális hatalomtól.

A portál szerint az indiai gazdaság igen jó évet zár. Februárban megelőzte Kínát a növekedés ütemét tekintve, majd októberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte: középtávon a Narendra Modi vezette állam maradhat az élen, 2017-re 7,6 százalékos GDP-növekedést várnak Indiától. Nem csoda, hogy Kiren Ridzsidzsu belügyminiszter a Twitteren fejezte ki örömét a hír hallatán.

Hírdetés

 A jelek szerint jó munkát végez Narendra Modi miniszterelnök Fotó: Money Sharma / AFP  

India az IMF szerint a vártnál alacsonyabb infláció, valamint a globális nyersanyagárak zuhanása miatt tudott erősödni. A Foreign Policy hozzátette, Narendra Modi 2014-es hatalomra kerülését követően különféle gazdaságélénkítő reformokat is végrehajtott. Igaz, ezek közül sok pont a legszegényebb néprétegeket érintette kedvezőtlenül – emlékezhetünk, a közelmúltban milyen elégedetlenségi hullámot váltott ki a rúpia reformja. A portál figyelmeztet továbbá, hogy Indiában csupán a lakosság 2-3 százaléka fizet adót, ebből is lehetnek még gondok a jövőben. Összességében a gazdaság növekedése a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésével jár együtt.

Az ország egykori gyarmattartója várhatóan csak 1,8 százalékos növekedést produkál 2016-ban, jövőre pedig ennél is alacsonyabbat, 1,1 százalékot prognosztizálnak. A brexit népszavazás óta az Egyesült Királyság gazdasága és az angol font is küszködik, utóbbi sokat veszített értékéből.

A brit The Independent – miközben közölte a hírt – azért megjegyezte, hogy a közgazdászok gyakran hangsúlyozzák: fölösleges összehasonlítgatni az egyes nemzetgazdaságok relatív méreteit, inkább a helyi vásárlóerő mutatja meg azok valódi erejét. A Világbank adataira hivatkozva közölték, öt indiaiból egy szegénynek számít, a lakosság nyolcvan százaléka falusi környezetben él, sokan az alapvető higiéniai szükségletekhez sem férnek hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »