India ellenáll az orosz kapcsolatok megszakítására irányuló törekvésnek

India ellenáll az orosz kapcsolatok megszakítására irányuló törekvésnek

2022. 10. 12.

Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter megvédte országa orosz fegyverek iránti preferenciáját, mondván, hogy Újdelhi kénytelen volt az orosz fegyverekhez fordulni, miután az USA és nyugati szövetségesei a hidegháború idején a pakisztáni “katonai diktatúra” oldalára álltak.

Az ausztrál kollégájával, Penny Wonggal hétfőn tartott közös sajtótájékoztatón Jaishankart arról kérdezték, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Indiának újra kellene-e gondolnia az Oroszországhoz fűződő kapcsolatait, majd felvázolta a két ország közötti “hosszú távú kapcsolatot”, amely “minden bizonnyal jól szolgálta az érdekeinket”, beleértve az évtizedes biztonsági együttműködést.

“Jelentős szovjet és orosz eredetű fegyverkészletünk van. És ez a leltár valójában több okból is nőtt. Tudják, maguknak a fegyverrendszereknek az érdemei miatt, de azért is, mert több évtizeden át a nyugati országok nem szállítottak fegyvereket Indiának, sőt, egy mellettünk lévő katonai diktatúrát tekintettek előnyben részesített partnernek” – mondta a külügyminiszter, burkoltan utalva Pakisztánra.

Jaishankar hozzátette, hogy India, mint minden szuverén állam, saját nemzeti érdekei alapján hoz ilyen döntéseket, mondván:

“A NEMZETKÖZI POLITIKÁBAN MINDANNYIAN AZZAL FOGLALKOZUNK, AMINK VAN, OLYAN DÖNTÉSEKET HOZUNK, OLYAN DÖNTÉSEKET, AMELYEK EGYARÁNT TÜKRÖZIK JÖVŐBELI ÉRDEKEINKET ÉS JELENLEGI HELYZETÜNKET”.

Hírdetés

Bár Újdelhi eddig ellenállt az Egyesült Államok nyomásának, hogy csökkentse kapcsolatait Moszkvával – ehelyett az orosz áruk importját növelte, mióta februárban kirobbantak a harcok Ukrajnában -, az amerikai külügyminisztérium szerint amerikai és indiai tisztviselők szeptemberben “mélyreható” tárgyalásokat folytattak az ország és Oroszország kapcsolatainak megváltoztatásáról.

Ezt megelőzően Narendra Modi indiai miniszterelnök kijelentette, hogy országa “függ” a külföldi termékektől, és önállósodnia kell, és felszólított “a védelmi célú gyártási ökoszisztéma fejlesztésére az országban”. Nem világos azonban, hogy ez a cél rövid távon az orosz fegyvervásárlások csökkentését vonja-e maga után.

Sok más nem nyugati nemzethez hasonlóan India is békére és az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására szólított fel – de nem volt hajlandó csatlakozni az Egyesült Államok vezette, Oroszország megbüntetését célzó kampányhoz. Miközben nyugati tisztviselők nemtetszésüknek adtak hangot a politikájuk támogatásának hiánya miatt, elzárkóztak attól, hogy megtorlással vegyék célba Indiát.

Ugyanez volt a helyzet az ukrajnai konfliktus előtt is, amikor Washington szankciókkal fenyegetőzött, de elállt attól, hogy szankciókat vezessen be India ellen a fejlett orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerek beszerzése miatt. Ez ellentétben állt a Kínával, sőt a NATO-szövetséges Törökországgal szembeni bánásmóddal, amelyeket szankciókkal sújtottak ugyanezen fegyverek vásárlása miatt.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »