Index: átnevezik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot

Index: átnevezik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot

A tárcát természetesen továbbra is Nagy Márton vezeti majd. A névváltoztatás összefügghet az elmúlt napokban nyilvánosságra került átszervezésekkel.

Nem csak egy változás lehet 2024. január 1-jétől a magyar kormány minisztériumainál. Mint ismert, januártól létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, amely a Minisztérium szervezetéből válik ki és amelynek Navracsics Tibor lesz a vezetője.

Hírdetés

Az Index most egy meg nem nevezett parlamenti forrás alapján arról ír, hogy jövő év elejétől a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átkeresztelnék Nemzetgazdasági Minisztériummá.

Az új név arra utalhat, hogy Nagy Mártonnak a továbbiakban még meghatározóbb szerepe lehet gazdasági kérdésekben, mint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetőjeként. (A Pénzügyminisztérium elnevezése, funkciója és portfóliója változatlan marad.) Nemzetgazdasági tárca létezett már korábban, 2010 és 2013 között (Matolcsy György mostani jegybankelnök vezetésével), illetve 2013 és 2018 között (Varga Mihály vezetésével).

Kedden derült ki, hogy december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések, és annak vezetője Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, akit ügydöntő jogkörrel ruháztak fel. Ezzel együtt megszűnt a Növekedési és Versenyképességi Kabinet, aminek élén korábban Nagy Márton állt, valamint létesült egy új kormányzati döntéshozó fórum a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, és vétójoga lesz költségvetési kérdésekben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »