Incidens a bukaresti orosz nagykövetségnél

Incidens a bukaresti orosz nagykövetségnél

 Piros festékkel mázolta be szombat este a bukaresti orosz nagykövetség előtt tartott tüntetés egyik résztvevője Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a külképviselet kerítésére rögzített portréját. A férfit megbírságolták a hatóságok.

A korrupció öl nevű civilszervezet beszámolója szerint elnökük, Florin Bădiță-Nistor azért mázolta be festékkel a Putyin-portrét, mert az Ukrajna elleni katonai támadás ellen tiltakozva azt akarta üzenni, hogy vér tapad az orosz államfő kezéhez.

Hírdetés

‘A csendőrök közbeléptek, betuszkolták az autójukba Florint, a tüntetők azonban elállták a jármű útját. Végül Florint elengedték, és el tudta mondani az álláspontját a televíziók kamerái előtt’ – olvasható a civilszervezet Facebook-oldalán.

A bukaresti csendőrség szerint a közcsend és a közrend megzavarása miatt bírságolták meg a 25 éves fiatalembert, aki tojással dobálta meg a bukaresti nagykövetség kerítésére rögzített tájékoztató táblát. Közleményük a Putyin-porté bemázolásáról nem tett említést.

Szombaton előbb a bukaresti ukrán nagykövetség előtt tiltakozott több tucat személy az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió ellen, majd a tömeg átvonult a bukaresti nagykövetség elé. A demonstráció résztvevői kifejezték szolidaritásukat az ukrán néppel és Putyin-ellenes jelszavakat skandáltak. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »