Inca Llajta: A leghatalmasabb és a leglenyűgözőbb inka komplexum Bolíviában

A kecsua nyelven az „Inka Városa” jelentésű Inka Llajtát tartják a legnagyobb és a legimpozánsabb inka katonai komplexumnak, amely a hatalmas Inka Birodalom legkeletibb erődítményeként szolgált. Az erőd stratégiai szempontból a 2900-3200 méterrel a tengerszint fölé magasodó hegyláncon került elhelyezésre.

 

Nem tisztázott, hogy vajon az inka Llajta azok ellen a Chiriguano indiánok ellen készült-e, akik a feljegyzések szerint a legszívósabb ellenállást tanúsították a spanyolokkal szemben Dél-Amerika középső részén, vagy a térségben fokozódó spanyol nyomás ellen hozták-e létre. Photo via Explore Pangea

 

1470 környékén az inkák ebbe a kő erődítménybe helyezték át a székhelyüket, és 1525-ig voltak itt jelen.

 

Nem tisztázott, hogy vajon az inka Llajta azok ellen a Chiriguano indiánok ellen készült-e, akik a feljegyzések szerint a legszívósabb ellenállást tanúsították a spanyolokkal szemben Dél-Amerika középső részén. Egy másik lehetőség, hogy az Inka Llajtát a térségben fokozódó spanyol nyomás ellen hozták létre.

 

A legkorábbi beszámolók szerint egy indián törzs, nevezetesen a keleti alföld Chiriguano-i a Guarani nép elvándorlásából származik, s a Paraguay folyótól keletre fekvő vidéken éltek.

 

 Az idő és a spanyol hódítok által lerombolt Inka Llajta maradványai.

 

Inka Llajta építését Tupac Yupanqui Inka rendelte el, vagyis egy „nemes inka könyvelő”. Yupangui volt az inka civilizáció tizedik, illetve az Inka Birodalom 11. Sapa Inkája 1471 és 1493 között.

Atyja, Pachacuti, a Cusco-i Királyság kilencedik Sapa Inka (1418-1471/1472), míg fia, Huayna Capac szintén híres és hatalmas inka uralkodó volt.

 

Ezt a lenyűgöző bolíviai történelmi helyszínt 1913-ban fedezte fel Erland Nordenskiold svéd archeológus és antropológus, aki Dél-Amerika történelem előtti időszakát kutatta.

Nordenskiold az erődöt romokban találta, mivel a várost és az erődítményt a spanyol konkvisztádorok már elpusztították. Méreteket vett és térképet készített Inca Llajta romjairól.

 

Inka Llajta egy katonai előretolt helyőrség volt, amit azért hoztak létre egyesek szerint, hogy a térséget megóvja a meg nem hódított indiántörzs, a keleti alföldeken élő Chiriguanok támadásaitól.

 

Annak ellenére, hogy a komplexum romos is, ékes példája az inka építészet mérnöki tudományának, kiváltképp Inka Llajta védfala.

 

Érdekes módon Inca Llajta komplexumának eredeti neve sokáig elveszett.

 

Hírdetés

Találunk itt hatalmas, kanyargós védfalakat, amelyek még mindig állnak, egy hálótermekből álló hálózatot, egy börtönt, egy különös torony maradványait, amely egy „intiwatana” („a Nap születése”) lehetett, melyben az évszakfüggő változásokat regisztráltak és egyéb csillagászati megfigyeléseket tettek.

 

Emellett találkozunk a valaha volt legnagyobb inka épület maradványaival, amely még mindig látható. Ez a Kallanca/Kallanka, amely nem más, mint Inka Llajta leginkább figyelemre méltó struktúrája, amely 80×20 méteres tetővel ellátott, körbekerített terület, amit hatalmas oszlopok tartanak és minden bizonnyal egykoron katonai célokat szolgált.

 

 

Egy vulkáni kúpon helyezkedik el, egy ellenálló, szinte teljesen megközelíthetetlen szakadékban. Az inka építők trapéz formákat használtak, illetőleg e különös romok geometriai alakzatait tekintve trapézt alkotnak, míg a „La Cancha” vagy a belső udvar egy többfunkciós misztikus tér, amely minden valószínűség szerint számos feladatot betölthetett.

 

Az építményen kívül egy nagy sziklatömb található, amely valószínűleg a szónokok emelvénye lehetett.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/12/06/inca-llajta-largest-and-most-impressive-inca-complex-in-bolivia/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

 

The post Inca Llajta: A leghatalmasabb és a leglenyűgözőbb inka komplexum Bolíviában appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »