Immunológus: be kellene zárni a szórakozóhelyeket

Immunológus: be kellene zárni a szórakozóhelyeket

A tömegrendezvényeket nem szabadna engedélyezni, a szórakozóhelyeket pedig be kellene zárni – véli Lisziewicz Julianna immunológus, aki szerint a koronavírus új variánsa, az omikron ellen már kevés maszkviselés, emiatt elkerülhetetlen lesz a járvány ötödik hulláma. Merkely Béla szerint a harmadik oltás népszerűsége segíthet enyhíteni a járványhelyzetet.

A koronavírus új variánsát, az omikront egyre több európai országban mutatják ki. Magyarországon egyelőre a delta és a delta plusz néven futó vírusvariáns okoz gondot, az ATV-nek nyilatkozó szakember úgy vélekedett: az omikron indíthatja el a járvány ötödik hullámát.

Lisziewicz Julianna szerint az új variáns miatt csökkenni fog a vakcinák hatékonysága. „Már a deltánál is csökkent a hatásosság, ne felejtsük el, hogy az eredeti oltást a kínai változat ellen készítették, és azóta már 50-60 új mutáció keletkezett. Ahogy megyünk előre és a vírus fejlődik, annál kevesebbet hatnak az oltások – emlékeztetett az immonológus azt is megjegyezve: „valami kis hatásfoka biztosan lesz, de hogy pont mennyi, azt nem lehet még megmondani”.

A szakember meglátása szerint a járvány és az új mutáns megfékezése érdekében, más európai országokhoz hasonlóan, szigorúbb járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni.

Hírdetés

„A tömegrendezvényeket, szórakozóhelyeket be kell zárni, ott nem lehet maszkkal védekezni”

– hangsúlyozta.

Mint arról az Infostart is beszámolt, vasárnap a Semmelweis Egyetem rektora az Afrika déli részén felfedezett omikron mutánssal összefüggésben úgy fogalmazott: „minden elképzelhető, ez egy ezerarcú vírus, azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy ez egy azonnali hatalmas ötödik hullámot generáljon”.

Merkely Béla kiemelte: az alapimmunizáció a betegség súlyos lefolyásával, a harmadik oltás a járvány terjedésével függ össze, ezért ha ez a két paraméter magas az országban, akkor ez a mutáns „nem fog jelentős problémát okozni”. De azokban az országokban, ahol alacsony az átoltottság és nincs meg a harmadik oltás, ott gondot jelenthet – fűzte hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »