Immunissá válhatunk a koronavírussal szemben?

Immunissá válhatunk a koronavírussal szemben?

Mint kiderült, a majmok immunrendszere képes ellenanyagot termelni a koronavírussal szemben. Erről a tényről a Cseh Televízió adott hírt, kínai tudósok kutatási eredményeire hivatkozva. A kísérletek során a Covid-19 által okozott betegségből kigyógyult majmokat próbálták ismételten megfertőzni, a majmok szervezete azonban már szinte egyáltalán nem reagált a koronavírusra. 

Mindez a védőoltás kifejlesztése szempontjából nagyon fontos felfedezés, mivel felmerültek olyan aggályok, hogy a szervezet egy fertőzés után nem képes immunanyagot termelni, hiszen a hírek szerint egyes betegek ismételten megfertőződtek. Ez viszont annyit jelentene, hogy az oltóanyag nem lenne hatásos. A majmokon végzett kísérlet azonban ezt cáfolta.

A kísérletet végző kínai orvoscsoport négy rézusz majmot, azaz rézusz makákót fertőzött meg koronavírussal. A betegség tünetei már három nap múlva jelentkeztek, a majmoknak hőemelkedésük, légzési problémáik voltak, étvágytalanság és súlyveszteség lépett fel náluk. Néhány nap múlva az egyik majmot elaltatták, majd a boncolás során kiderült, hogy a koronavírus elterjedt az egész szervezetében és láthatólag károsította a tüdejét. A többi három makákó fokozatosan gyógyult.

Hírdetés

A negatív teszteket követő egy hónap múlva teljesen kigyógyultak, akkor ismét megfertőzték őket. S annak ellenére, hogy jelentős dózist kaptak, rövid ideig tartó hőemelkedésen kívül semmilyen tünetek nem jelentkeztek náluk.

Hogy mindezek alapján miként értelmezzük egyes betegek ismételt megfertőződését? Elképzelhető, hogy tévesek voltak a kórházból való elbocsátás előtti negatív tesztek, vagy azt megelőzőn engedték haza őket, hogy teljesen kigyógyultak volna. A makákók tehát reményt adnak arra, hogy az oltóanyag hatékony lehet, ennek ellenére még korai lenne az öröm.

A majmok ugyanis genetikai szempontból nagyon hasonlóak az emberhez, de ami esetükben működik, az nem feltétlenül működik az embernél is, figyelmeztetnek a tudósok.

(Felvidék.ma/Cseh Televízió/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »