Immunerősítés őszre: ezeket a gyógynövényeket ajánlja a bükki füvesember

Immunerősítés őszre: ezeket a gyógynövényeket ajánlja a bükki füvesember

Hogyan lehet felkészülni a megfázásos időszakra? Érdemes Szabó Gyuri bácsi tanácsait megfogadni!

Régen a náthás, mellhártyagyulladásos betegek mellkasát és hátát mangalicazsírral kenték be, majd egy vászondarabbal körbetekerték. A betegek így szabályosan kiizzadták a gyulladást” – emlékszik vissza a bükki füvesember a régi gyógymódokra, de hozzáteszi, hogy ma már ennél sokkal jobb módszerek is léteznek.

A megelőzés a legfontosabb. Az immunrendszer rendben tartására, erősítésére a csipkebogyóhús teáját ajánlja, naponta két csészével fogyasztva.

„Ebben ugyanis tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban. És mivel a C-vitamin hőérzékeny, ezért a csipkebogyót nem szabad forrázni, csak hideg vízben áztatni 4-5 órán át, így vonható ki belőle a legkisebb veszteséggel a hatóanyag” – ismerteti az elkészítési útmutatót. A csipkebogyó húsát az áztatás után szűrőn áttörhetjük, mézzel ízesítve kiváló üdítőt készíthetünk magunknak – fillérekből.

Nemcsak köptető, hanem általános immunerősítő hatással is rendelkezik a mezei kakukkfű,

Hírdetés

amelynek nemcsak teája, hanem alkoholos kivonata is növeli a szervezet védekezőképességét és megszünteti az általános gyengeségérzetet. Naponta 3×20 csepp fogyasztása ajánlott étkezés után, magában vagy kevés folyadékba keverve.

Az év gyógynövénye, az Echinacea purpurea vagy bíborkasvirág is jelentős immunerősítő, de idehaza nem őshonos, ezért helyette Gyuri bácsi a szurokfüvet és az orbáncfüvet ajánlja. A szurokfű fogyasztását külön is hangsúlyozza, mert az hagyján, hogy immunerősítő, de az egyetlen gyógynövényünk, amely a hormonháztartásra ható agyalapi mirigy működését is segíti.

Emellett hasznos társaink lehetnek a védekezésben a mentafajták.

A borsmenta, fodormenta, fürtös menta nemcsak a nátha kezelésére alkalmas, hanem a torok fertőtlenítőiként a cseppfertőzés megelőzésére is.

Naponta ihatjuk a forrázással készült mentateát, de az alkalmazásnál figyeljünk arra oda, hogy bors- és fodormentát csak 6 éven felülieknek adjunk. A fürtösmentát már csecsemők is ihatják.

Nem mindegy, milyen tüneteink vannak, hiszen más-más gyógynövény jó izzasztásra, torokgyulladásra, köhögésre, hurutoldásra. Megelőzésre vagy a nátha kezdődő jeleinél már érdemes elkezdeni inni Gyuri bácsi apróbojtorján, szurokfű, lándzsás útifű és borsmenta keverékéből készített teáját. A forrázatot élvezeti teaként egyaránt fogyaszthatjuk, de kisebb megfázások, torokkaparás esetén nagyobb mennyiségben az egyéb terápiát is jól kiegészíthetjük vele.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »