IMF: Kína sosem látott kihívással néz szembe

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy példátlan kihívással került szembe Kína pénzügyi stabilitásának biztosításában és gazdasági modellváltásában.

Szerdán kiadott pénzügyi stabilitási jelentésében a valutaalap szakértői rámutattak: példátlan kihívást jelent a kínai hatóságok számára, hogy elérjék céljukat, azaz áttérjenek az új növekedési modellre és a piaci törvényekre alapozott pénzügyi rendszerre, csökkentve ezáltal az előző rendszerből örökölt sebezhetőségeket.

A pekingi kormány a nagy infrastrukturális beruházások és a kis hozzáadott értékkel bíró feldolgozóipari termékek exportja által fűtött erős növekedés útjáról a belső fogyasztás és a szolgáltatások által vezérelt, mérsékeltebb ütemű növekedést eredményező pályára akarja átállítani a gazdaságot. Erről bővebben magyar szakértők is beszéltek hétfő este, itt elolvashatja beszámolónkat.

Hírdetés

Óriási hitelállomány

Az IMF arra is felhívta a figyelmet jelentésében, hogy a kínai bankoknak meg kell küzdeniük a hitelállomány romlásával is. A legrosszabb forgatókönyv esetén növekedhetnek a vállalati csődök, ami kiélezi a pénzügyi feszültségeket, és kedvezőtlenül hat az amúgy is lassuló növekedésre. A valutaalap általában véve is nyugtalanságának adott hangot a feltörekvő országok eladósodottságának hirtelen megemelkedése és annak az államháztartásokra gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt.

A bankok biztonsági hálója kevésbé erős, éppen egy olyan pillanatban, amikor a kétes kintlévőségek emelkedni kezdtek a vállalatok nyereségének csökkenése és cselekvő vagyona minőségének romlása miatt. Ez azt eredményezi, hogy fokozódhat az egyes országokra nehezedő nyomás, ha kénytelenek lesznek magukra vállalni a bajba jutott bankok megsegítésével járó veszteségeket – mutattak rá az IMF szakértői.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »