Íme, néhány nyugdíjjal járó kedvezmény: olcsóbb áram, nyelvkurzusok és járulékok

Íme, néhány nyugdíjjal járó kedvezmény: olcsóbb áram, nyelvkurzusok és járulékok

Olcsóbb nyelvkurzusok, olcsóbb villanyáram és más hasznos kedvezmények. Ezeket az előnyöket mind kihasználhatják a nyugdíjasok. Néhány ezek közül már a 60 évesek számára is elérhető, néhány csak a „rendes” nyugdíjkorhatárt betöltőkre vonatkozik.

A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap hétfői számában megjelent cikk összegyűjtötte a nyugdíjasokat érintő kedvezményeket. Íme:

Szlovák Gázművek

 

A Szlovák Gázművek 12 százalékos árengedményt adnak azoknak a nyugdíjas klienseknek, akik az áramszolgáltatást is a gázművektől vásárolják meg. Persze csak az első 12 hónapra. Ha csak a gázszolgáltatást rendelik meg az SPP-től, akkor hat százékos árengedmény illeti a klienseket.

SOREA

 

Az államilag támogatott SOREA üdülési támogatás keretében eddig 6400 darab utalvány érhető el. Az utalványokat a Sorea Hotel várólistáján „tartják” , amiből 4000 már el is kelt. (Megjegyezzük, Szlovákiában a nyugdíjasok száma 1,06 millió). A munkaügyi tárca erre a célra korábban 320 ezer eurót különített el.

A legnagyobb érdeklődés az üdülési támogatás iránt októberben és novemberben várható, ami problémát jelenthet egyes hotelekben. Az alábbi kedvezmények a SOREA lánc hoteleire vonatkoznak:

Megjegyzés: A fenti kedvezmények az alapárakra vonatkoznak. Ha a nyugdíjas nagyszülők az unokákkal érkeznek a SOREA valamelyik hotelébe, szintén érvényes a kedvezmény, amennyiben a gyerekek életkora nem haladja meg a 8 évet és ha mindkét felnőtt jogosult az üdülési kedvezményre.

 

Nyelvkurzusok

 

A nyugdíjasoknak indított nyelvtanfolyamok már néhány éves gyakorlattal rendelkeznek, és rendszerint 30 százalékkal olcsóbbak, mint az aktív korú felnőtteknek meghirdetett tanfolyamok. A Bridge nyelviskola minden évben meghirdeti az egy hétre ingyenes intenzív nyelvkurzust, elsősorban azoknak az idősebbeknek, akik kételkednek magukban és nyelvtanulási képességeikben.

Hírdetés

Az Eurotrend kedvezményes áron kínál nyelvtanulási lehetőséget már 60 éves kortól. Az első kurzus után is maradó „diáknak” 10 százalékos kedvezményt kínálnak. Az ötven év felettieknek is kínálnak nyelvkurzusokat külföldön.

Járulékkedvezmények

 

Az a nyugdíjas, aki munkavégzési megállapodás alapján („dohodára”) dolgozik, járulékkedvezményt élvez. Már amennyiben igényli azt. Ha egy havi bevétele az adott szerződésből nem haladja meg a 200 eurót, nem kell fizetnie belőle járulékokat. Amennyiben több szerződése is van, egyet választhat ki, ami így mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól.

Azok se szomorkodjanak, akiknek 200 eurónál nagyobb a bevételük. A járulékot ugyanis csak a havi bevétel és a 200 euró közti különbség után kell fizetniük.

Az idei év újdonsága, hogy munkavégzési megállapodásra már a korkedvezménnyel nyugdíjba menő is dolgozhat anélkül, hogy a Szociális Biztosító felfüggesztené a nyugdíja folyosítását – de csak akkor, ha az éves bevétele nem haladja meg a 2400 eurót. Amennyiben meghaladja, a SP felfüggeszti a nyugdíjfolyosítást, amit egy évvel később aztán újraindítanak.

Van még egy feltétele annak, hogy a korkedvezményes nyugdíjas dolgozhasson: hogy nem fizet nyugdíjbiztosítást más (egy harmadik) munkaviszonyból adódóan.

Vöröskereszt

 

A Szlovák Vöröskereszt a régiókban 36 területi egyesülettel rendekezik, amelyek többféle képpen segítenek a nyugdíjas korúaknak. Szociális otthonokat működtetnek, vagy különféle szociális terepmunkákat vállalnak fel, illetve adnak kölcsön egészségügyi berendezéseket szimbolikus áron. Több egyesület étkezdéket működtet kiszállítás lehetőségével.

Ezzel elsősorban az idősebb és magára maradt nyugdíjasokat igyekeznek segíteni. Egyes régiókban ügyfélszolgálatokat is tartanak fenn. Ennek lényege, hogy segítenek eligazodni az egészségügyi központokban, elviszik vagy elkísérik a nyugdíjasokat az orvoshoz vagy egy közösségi kultúrprogramra.

Rokkantnyugdíjasok

Érdemes néhány szót ejteni a rokkantnyugdíjasokról, akik szintén élhetnek néhány kedvezménnyel. Az egyik leggyakoribb a mozgássérült igazolvány, amelynek birtokában a rokkantnyugdíjas kedvezménnyel vásárolhat autópálya-matricát, nyugodtan parkolhat gyalogosövezetben, és a mozgássérülteknek kijelölt parkolókban.

A rokkantnyugdíjasok visszaigényelhetik az orvosságokra fizetett „önrészt”, amit a biztosító alapesetben nem fizetne át gyógyszervásárláskor. De nem csak az orvosságokra vonatkozik, hanem a speciális diétás ételekre és egészségügyi eszközökre is.

A rokkantnyugdíjasok számára ingyenes a vonathasználat. A mozgássérült igazolványokkal rendelkezők (de nem nyugdíjasok) 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet.

Az autóbuszok esetében némileg bonyolultabb a helyzet. Autóbuszvállalattól függően lehet ingyen vagy kedvezménnyel utazni, néhány esetben még a városi tömegközlekedést is ingyen lehet használni.

Azok, akik mozgássérült igazolvánnyal rendelkeznek vagy rokkantnyugdíjasok, mentesülnek a köztévé üzembentartási-díjának fizetési kötelezettsége alól. Ez a rokkantnyugdíjassal vagy mozgássérülttel egy háztartásban élőkre is vonatkozik.

HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »