Íme Magyarország poloskatérképe

Íme Magyarország poloskatérképe

Egyre terjed a büdösbogár, azaz a címeres poloska Magyarországon. Az adatok azt mutatják, hogy a főváros mellett a nagyobb városok, Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebbek – derül a címeres poloska fertőzöttség térképéből, melyet egy rovarirtó cég készített.

Az árukereskedelemmel érkezett rovarok – természetes ellenség hiányában és kedvező akklimatizálódásuk miatt – remekül érzik magukat Magyarországon. „Évről-évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Minket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke” – közölte Szigeti Zsolt, az Abatox Kft ügyvezetője. Hozzátette, hogy az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, illetve október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget a rovarok, ugyanis ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől.

Hírdetés

A címeres poloskafélék jelenleg főként a nagyobb városokban jelentenek problémát: a térképes alkalmazás szerint Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban, de Soprontól Makóig az ország jelentős hányadán jelentették a nem kívánatos élőlények jelenlétét és a fertőzés egyre terjed. Szigeti Zsolt kiemelte, hogy városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a közeli házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték pedig egészen -50 fokig is bírják a farkasordító hideget.

http://mno.hu/

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint még közel nincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet, azonban ez lehet a büdösbogár veszte: ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »