Íme az öt ország a világ legnagyobb aranytartalékával

Íme az öt ország a világ legnagyobb aranytartalékával

Az arany a pénzrendszer kezdetei óta fizetőeszköz, fontos szerepet játszik a világkereskedelemben. Arisztotelész szerint a jó pénz előállítási költségének rendkívül magasnak kell lennie, így nem lehet korlátlanul növelni a mennyiségét, és ezért válik kívánatossá az emberek szemében. Ezért fogadják el áruik vagy munkaerejük ellenértékeként, ezért tartják ebben a megtakarításaikat, és fogadják el mérceként, amikor valaminek az értékét kell meghatározni.

A középkori Magyarországon az arany volt a legfontosabb fizetőeszköz, magának a pénznemnek a neve is ez volt. Néha elébe tették a bányászás, illetve verés helyét. Például: körmöci arany. A magyar aranytermelés központjai Körmöcbánya mellett Erdélyben voltak. Európa aranytermelésének ekkoriban mintegy a 80%-át Magyarországon bányászták.

A mai befektetők egyre nagyobb ütemben vásárolják a nemesfémeket, mert ez biztonságot ad a jelenlegi bizonytalanságban. Az elmúlt évtizedben a globális központi bankok csatlakoztak az új aranylázhoz.

A szabályozók által a világon 2018-ban tatalékolt arany mennyisége elérte a második legmagasabb éves összesített rekordot, tette közzé World Gold Council (WGC). A gazdasági kutató cég kiemelte, hogy a tavalyi évben az állami bankok 651,5 tonna nemesfémet vásároltak, ami 74 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az aranyvásárlásra vonatkozó monetáris szabályozó 50 éves, és a következő államok alkotják a világ legnagyobb aranybirtokosainak listáját:

5. Oroszország

Fotó: © Global Look Press

Az elmúlt hat év során az orosz központi bank által vásárolt arany mennyisége jelentősen emelkedett.

2017-ben az ország kiszorította Kínát az öt legnagyobb aranybirtokos listájából. Tavaly Oroszország lett a világ vezető vásárlója nettó beszerzéssel, elérve a 274 tonnát. Februárban az orosz központi bank 31,1 tonnával növelte a devizatartalékokat, növelve a nemesfém részesedését 2 149 tonnára.

Az amerikai kincstárak aranybevonás érdekében történő dömpingelése része az ország gazdaságának de-dollárosítására irányuló kormány által jóváhagyott politikának.

4. Franciaország

Hírdetés

Fotó: © AFP / Kenzo Tribouillard

Párizs állítólag 2,518 tonna nemesfém készlettel bír, ami a teljes külföldi tartalékok 60% -át teszi ki.
A francia politikus, Marine Le Pen, a nemzeti oldal vezetője ismételten felszólította a nemzet aranyának értékesítését, valamint a külföldi államok által birtokolt összes veretlen francia arany visszakövetelsét.

3. Olaszország

Fotó: © Global Look Press / Raimund Kutter

Olaszországban 2 534 tonna aranyat helyeztek el, ezzel a harmadik helyen van a minősítésekben. Az összeg a nemzet külföldi tartalékainak közel 70 százalékát képviseli. Az olasz nemzeti bank által követett politika szerint az arany a legbiztonságosabb beruházás a gazdasági válság idején és az amerikai dollár volatilitása elleni védelem.

2. Németország

Fotó: © Global Look Press / Torsten Kruger

A Deutsche Bundesbank jelenleg 3 383 tonna aranyat birtokol, ami a német külföldi tartalékok 70% -át teszi ki. A német kormány Merkel előtt megpróbált hazahozni mintegy 674 tonna aranyat, amelyet a Banque de France és az US Federal Reserve Bank tárol. A nemzet aranyának hazatelepítése várhatóan 2020-ra befejeződik.

1. Egyesült Államok

Fotó: © AFP / Mandel Ngan

Washington állítólag a világ legnagyobb, 8407 tonna aranykészletével rendelkezik.
Ez a nemzeti devizatartalékok több mint 75% -át teszi ki.
A dollár leértékelődésének megakadályozása érdekében az USA Fed nem volt olyan aktív, mint azt más országok tették.

Forrás: RT NEWS

Címlapfotó: Getty Images


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »