Íme a világ legértelmetlenebb kormányzati hirdetése

Íme a világ legértelmetlenebb kormányzati hirdetése

A jó családi autó előnyeiről közöltek PR-hirdetést az Origón, lefelejtve, ki és pontosan milyen terméket is kíván reklámozni. Azért kétségek közt őrlődnünk nem kell.

A kormány családoknak nyújtott kedvezményeire mutat az a link, ahol további információkat ígér az Origó egy, a nagyobb autók előnyeiről szóló PR-cikk végén. (A linkkel elérhető honlapot a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet működteti, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt áll – ezek szerint ez az intézet nincs rajta a megszüntetendő háttérintézmények listáján.)

Maga a hirdetés ugyanakkor nem egyértelműsíti, ki és mit is ajánl pontosan. Kétségtelen, hogy összefoglalják, milyen állami juttatásokat lehet igénybe venni, de hogy ehhez miért kell a férfiasságot kidomborító autókról írni, az nehezen értelmezhető.

A hirdetés szövege – amely nyilván nem a szerkesztőség, hanem a hirdető munkája – a B kategóriás, némileg egyszerűbb ízlésű olvasóközönséget megcélzó férfiblogok világát idézi. Megtudhatjuk, hogy már a kisfiúk is összehasonlították autóikat, és nem változik ez az „érett férfiaknál” sem. A feltehetőleg a kormányzat által támogatott PR-cikk szerint a család eltartása még nem jelenti, hogy le kell mondani a jó autókról és a vezetés élményéről. A polgári ízléssel viszont talán kevésbé összeegyeztethető a cikknek az a megállapítása, hogy a legtöbb autó státusszimbólum, a vezető „igényességét, anyagi helyzetét, olykor habitusát is” kifejezi (tehát ha senkik voltunk, egy jó autóval minden leszünk).

Hírdetés

A szöveg gyorsan rá is tér arra, hogy a húszas éveink végén már nem a kétüléses sportkocsi lesz a macsóálmok netovábbja, hanem a családi autó. A cikk itt kitér arra is, mibe nem érdemes fektetni a kedvezményekkel megtakarított pénzt: „lerobbant kisbuszt” venni például a nagycsaládnak nem menő. A PR-cikk a családiautó-modelleket egyfajta negyedik gyerekként emlegeti, és sorolni kezdi, milyen juttatásokat vehetnek igénybe a gyermeket vállalók. Három vagy több gyerek után gyermekenként akár havi 33 ezerrel több juthat a pluszkiadásokra, de segíthet a családi pótlék és a gyed extra is. Mármint abban, hogy a férfinak ne kelljen lemondania álmai autójáról.

A cikk végén kiderül az is, hogy fontos a tágas belső tér és a nagy csomagtartó. Igaz, más nem nagyon.

Hogy ennek így mi értelme van, nehéz eldönteni: az ember várná, hogy akkor valami konkrét járgányt is ajánljanak a sikerre áhítozó családapáknak, de ez végül elmarad. Persze ez nem is biztos, hogy lényeges, ha a cél inkább az, hogy az állam bevételhez juttassa a nemrég tulajdonos- és főszerkesztőváltáson is átesett hírportált.

Utazni élvezet!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »