Íme a spanyolviasz! Nem a minimálbért kellene emelni, hanem a járulékokat csökkenteni

Íme a spanyolviasz! Nem a minimálbért kellene emelni, hanem a járulékokat csökkenteni

A szakszervezeteknek nem magasabb minimálbért kellene kérniük, hanem a járulékok csökkentését, mert a munkabérek magas adó- és járulékterhei jelentik az igazi problémát. A V4-es államokban Szlovákiában a harmadik legalacsonyabb a nettó minimálbér, annak ellenére, hogy a munkaadóknak a második legmagasabb a bérköltsége – mutatott rá Róbert Chovanculiak, a Gazdasági és Szociális Tanulmányok Intézetének (INESS) elemzője.

A minimálbért tekintve 2023-ban szintén Szlovákiában volt a második legmagasabb a bérköltség V4-es viszonylatban,

de Csehország csak azért előzte meg e tekintetben Szlovákiát, mert kitartóan erősödött a cseh korona. „Ha továbbra is 25 cseh korona körül lenne egy euró, Szlovákiában lennének a legmagasabbak a bérköltségek a visegrádi országok közül. „Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy Csehországban a negyedével magasabb az átlagkereset, mint Szlovákiában. Holott a gazdaság teljesítményét és a bérszínvonalat tekintve a minimálbérnek is tükröznie kellene ezt a különbséget” – tette hozzá Chovanculiak.

2013 óta mostanáig a minimálbér kétszer gyorsabban nőtt, mint a termelékenység, és 50%-kal gyorsabb ütemben, mint az átlagbér.

Hírdetés

A Pénzpolitikai Intézet kimutatása szerint 2010 és 2018 között a minimálbér 5%-os megemelése minden egyes alkalommal 14 ezer munkahely megszűnését eredményezte, elsősorban a legszegényebb régiókban. Ez alatt az idő alatt összesen 78%-kal emelkedett a minimálbér.

„Ez a gyors emelkedés a nemzetközi összehasonlításban is kiütközött.

Európai uniós viszonylatban a minimálbér és az átlagbér egymáshoz közeledésében Szlovákia az élbolyba ugrott”

– tette hozzá Chovanculiak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »