Íme a párizsi mészárosok

Húszas éveikben jártak és zömmel Belgiumban éltek vagy ott is születtek azok a párizsi merénylők, akiknek a személyazonosságát nyilvánosságra hozták a francia hatóságok. Egyiküket az apja megpróbálta hazavinni Szíriából – sikertelenül, egy másik terrorista a migránsáradattal érkezhetett Európába.

A francia hatóságok hét olyan merénylőről tudnak, aki személyesen részt vett a párizsi terrortámadásokban, és feltételezésük szerint egy ember közvetlen kapcsolatban állt velük az akciók idején. A lehetséges elkövetők közül néhánynak nyilvánosságra hozták a nevét: hárman testvérek. Egyikük meghalt pénteken, a másikukat letartóztatták, a harmadik testvér pedig szökésben van. A The Guardian cikke nyomán összegyűjtöttük a terroristák fontosabb életrajzi adatait.

A nyomozók a 27 éves, belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoudot nevezték meg a támadás fő kitervelőjeként. Őt még nem sikerült elfogni, a feltételezések szerint Szíriában van. A hatóságok azt gyanítják, hogy egy korábbi francia gyorsvasút elleni és egy párizsi templomnál végrehajtott korábbi támadást is ő tervezhette meg. Minden bizonnyal kulcsfigurája lehet annak a belga terrorsejtnek, melyet a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni akciót követően próbált meg felszámolni a brüsszeli rendőrség. Telefonon tartotta a kapcsolatot a csoporttal. Abaaoudot távollétében 20 év börtönre ítélték, mert embereket toborzott az Iszlám Államnak.

Íme az „agy”, Abdelhamid Abaaoud Fotó: Europress/AFP

13 éves testvérét is Szíriába tudta csábítani, Younest egy ideig a világ legfiatalabb dzsihadistájaként tartották számon. Abaaoud felbukkan egy videón is, ahol hullákat szállítanak egy tömegsírhoz Szíriában. Egy dzsihadista magazinnak adott interjúban azzal büszkélkedett, hogy anélkül tud csapást mérni Nyugat-Európára, hogy a belga titkosszolgálat el tudná kapni. Arról is beszélt, hogy a szolgálatok figyelik őt, sőt egy alkalommal egy rendőr is feltartóztatta. Egy fotó miatt történt az eset, melyen az Iszlám Állam zászlójával fényképezkedett. Miután azonban a rendőr nem ismerte fel, elengedte.

A Bataclan mészárosai

Az első párizsi merénylő, akinek nyilvánosságra hozta a nevét a francia rendőrség, Omar Ismail Mostefai volt. A 29 éves, algériai felmenőkkel bíró férfi a Párizstól délre található Courcouronnes-ban nőtt fel, kisebb súlyú bűncselekményeket követett el korábban. Ő volt a Bataclanbeli mészárosok egyike, az ujjlenyomata alapján azonosították, miután felrobbantotta magát. A szolgálatok előtt akkor vált ismertté, amikor 2010-ben egy olyan mecsetbe kezdett járni, ahol más szélsőségesek is gyakran megfordultak. Ekkor aktát is nyitottak róla, de ebbe nem került olyan jelentés, hogy radikális szervezettel felvette volna a kapcsolatot. Egy kisebb francia lap azt írta nemrég, hogy egy lucéi mecsetbe járt, és itt feltehetően megismerkedett egy belga iszlamistával. 2013-ban eltűnt szem elől, minden bizonnyal Szíriába ment, a határt legalábbis biztosan átlépte a török hatóságok szerint.

Távoznak a hívek a lucéi mecsetből. Ide járt Mostefai is, itt ismerkedhetett meg a szélsőségesekkel, akik Szíriába csábították Fotó: Europress/AFP

A török titkosszolgálat azt állítja, ők tavaly decemberben és idén nyáron is küldtek adatokat hollétéről francia kollégáiknak, de állításuk szerint a franciák csak a pénteki vérengzés után fordult hozzájuk információs igénnyel Mostefait illetően.

Hírdetés

Fotó: Europress/AFP

Samy Amimour nevét hétfőn tette közhírré a francia rendőrség. A 28 éves francia fiatalember volt a másik merénylő, aki a Bataclanban gyilkolt, végül ő is felrobbantotta magát. Párizsban született és ott is dolgozott buszsofőrként 2012-ig. Ebben az évben felmerült a neve egy terrorista perben, és a bíróság megfigyelés alá helyezte, de ő levette magáról a nyomkövetőt és meglépett, emiatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az apja elutazott Szíriába, hogy hazavigye a fiát, de nem járt sikerrel. A Le Monde-nak adott tavalyi interjújában azt mondta, győzködte a fiút, de ez nem érdekelte Amimourt. A férfi korábban megsérült, de arról sincs információ, hogy hogyan. A családjából 3 embert tartóztattak le hétfőn egy terrorellenes művelet során.

A migránstömeg rejtekében

A Stade de France-nál robbantók egyike a hírek szerint Bilal Hadfi volt, bár őt a francia ügyészség még nem azonosította hivatalosan. A 20 éves férfi Belgiumban élt, és harcolt az Iszlám Állam soraiban. Az észak-brüsszeli kerületben Neder-over-Heembeekben született, és a jelentések szerint tavaly kezdett radikalizálódni. Egy belga lap azt állítja, idén tavasszal utazott Szíriába.

Ahmad al-Mohammad szintén a stadionnál akart gyilkolni. A Szíria észak-nyugati részén fekvő Idlibből származott, 25 éves volt. A stadionnál talált útlevele alapján azonosították, az ügyészségi információk szerint októberben érkezett Európába, Lerosz szigetére, vagyis a migránsok között elvegyülve jött. Ujjlenyomatot is vettek tőle. A Blic című lap azt írja, október 7-én már át is haladt Szerbián, és hogy a francia hatóságok kértek róla adatokat szerb kollégáiktól. Egy görög újság, a Proto Thema azt közölte, hogy nem egyedül érkezett, vele volt Mohammed al-Muhamed is, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Azt nem lehet tudni, hogy hamis iratokkal utaztak vagy valódiakkal.

Fotó Ahmad al-Mohammad útleveléről Fotó: Europress/AFP

A francia rendőrség egyelőre keresi Salah Abdeslamot, aki a fekete Volkswagen Polót bérelhette, amellyel a támadók a Bataclanhoz mentek. A 26 éves Abdeslam szintén Belgiumban született, bár a francia hatóságok szerint francia állampolgár. Néhány órával a mészárlás után a férfit és két társát megállították a francia–belga határon, de ellenőrzés után továbbengedték őket, mert nem voltak rajta a körözési listán.

Salah Abdeslam majdnem lebukott a határnál, de egyelőre sikerült meglógnia. Körözik Fotó: Europress/AFP

Abdeslam testvére, Brahim is részt vett az akcióban. Az ügyészség azt állítja, ő bérelte a Seatot, amit az egyik támadásnál használtak. Ő a Comptoir Voltaire kávézónál követett el öngyilkos robbantást. 31 éves volt, a hírek szerint francia nemzetiségű, de Belgiumban élt.

A párizsi merényletek utáni terrorellenes műveletek során elfogott 7 emberből ötöt már elengedtek Belgiumban. Még vasárnap Toulouse-ban, Grenoble-ban, Jeumont-ban és Bobignyban több helyen is lecsaptak a terrorelhárítók, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a párizsi akciókkal összefüggésben vonultak-e ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »