Íme, a honvédség „új” helikopterei

Íme, a honvédség „új” helikopterei

Ma átrepülik a honvédség kecskeméti légibázisára a légimentők két Ecureuil könnyű helikopterét, melyeket azután vett át a honvédelmi tárca, hogy az egyhajtóműves gépeket 2014 őszén az uniós szabályok értelmében ki kellett vonni eredeti feladatkörükből.

Az új üzemeltetőjüknél 101-es és 102-es oldalszámot, és a légierő ék alakú felségjelét megkapott gépeket reggel készítették fel az átrepülésre a légi mentők budaörsi bázisán, átadásukra még június elején kerül sor Kecskeméten hivatalos ceremónia keretében.

Bár a kiképzésre és futárfeladatokra szánt, közel harminc éves Ecureuil-ek katonai szolgálatba állása a régóta ígért honvédségi helikopterbeszerzés újabb halasztásának jele, bennfentesek megjegyzik, hogy az ügylet azon ritka esetek egyike, amikor két állami partner hatékonyan és jó cél érdekében együtt tudott működni, és nem fecséreltek el egy még használható, értékes technikai erőforrást.

Hírdetés

A Magyar Honvédség „új” helikopterei Fotó: Magyar Honvédség

A francia Aerospatile (ma német–francia Airbus Helicopters) cég által gyártott gépek a szolnoki helikopterbázis állományában lehetővé teszik majd, hogy a nagy és költségesen üzemeltethető Mi–8 és Mi–17 szállító helikoptereket rendeltetésük szerinti feladatokra használják, és az olcsóbban üzemeltethető kis gépekkel pedig gyakorolhassanak a keveset repülő pilóták. Emellett az Ecureuil-ek természetesen alkalmasak néhány fős szállítások lebonyolítására, de akár megfigyelőfeladatokra is a határ mentén, különösen akkor, ha ehhez megfelelő műszerkészletet is vesznek hozzájuk.

A honvédség leépítésének részeként az ilyen kategóriájú gépeket – Mi-2-eseket – másfél évtizede vonták ki a szolgálatból, amit a szakma mindig is óriási véteknek tartott, így a „Mókuska” becenevű gépek mai birtokba vételével tulajdonképpen ezt a hibát orvosolják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »