Íme a franciák új elnöke: aki elvette feleségül a 24 évvel idősebb tanárnőjét, titokban pedig még buzi is

Íme a franciák új elnöke: aki elvette feleségül a 24 évvel idősebb tanárnőjét, titokban pedig még buzi is

Irodalomtanárként kezdte, szeretőként folytatta, majd Franciaország first ladyje (Première Dame) lett Brigitte Marie-Claude Trogneux. Háromgyerekes anya és feleség volt, amikor francia irodalmat tanítva beleszeretett a nála 24 évvel fiatalabb, akkor még csak 15 éves Emmanuel Macronba. Bár a leendő elnök szülei arra kérték, hogy maradjon távol a fiuktól, fütyült rá, és 2007-ben össze is házasodtak.

Brigitte Macron, leánykori nevén Brigitte Marie-Claude Trogneux 1953. április 13-án született a Párizstól 120 kilométerre fekvő Amiens városában. Ő volt a legfiatalabb a család hat gyermeke közül, még a legkisebb bátyja is húsz évvel idősebb volt nála. Édesapja az ötgenerációs családi csokigyár tulajdonosa volt ekkor, a Chocolaterie Trogneux pedig a mai napig népszerű Észak-Franciaországban.

Osztálytársa helyett annak anyjába lett szerelmes

Brigitte húszévesen ment hozzá egy Andre-Louis Auzière nevű bankárhoz, akitől három gyermeke született. Először sajtósként dolgozott, majd részt vett egy tanárképző tanfolyamon, és állást kapott a város neves jezsuita iskolájában. Franciát és latint tanított, illetve az iskola színjátszó csoportját vezette, ahol találkozott a 15 éves Macronnal.

Amikor Brigitte és Macron először találkozott 1992-ben, a fiú és a nő középső lánya osztálytársak voltak. Macron szülei azt hitték, hogy ez az egész őrület a házas és többgyerekes tanárnővel csak ürügy, hogy Macron a lány közelében legyen, de csalódniuk kellett. Ezután jobb híján megkérték Brigitte-t, hogy hagyja békén Macront legalább addig, míg 18 éves nem lesz.

"Nem ígérhetek nektek semmit" – idézi őt Anne Fulda, Macron önéletrajzírója. Ezután a szülők Párizsba küldték Macront befejezni a tanulmányait, de a két szerelmes közötti kapcsolat ezt is kibírta.

A konzervatív családból származó Brigitte és Macron hivatalosan azután lettek egy pár, hogy utóbbi betöltötte a 17-et. Addig azonban nem akart hozzámenni a 24 évvel fiatalabb férfihez, amíg a saját szülei éltek (édesapja 1994-ben, édesanyja 1998-ban halt meg).

"Ha eldöntök valamit, akkor azt végig is csinálom" – mondta a nő, mielőtt 2006-ban elvált bankár férjétől, majd a következő évben feleségül ment Macronhoz.

Hírdetés

A nő legidősebb gyereke két évvel idősebb Macronnál

Amikor Macron elvette a volt latintanárnőt, esküvői beszédében megköszönte Brigitte családjának és gyerekeinek, hogy támogatták őket és kiálltak mellettük még úgy is, hogy „nem voltak egy normális pár". Ez utóbbiban egyébként van is valami, hisz Brigitte legidősebb gyereke, Sebastien két évvel idősebb Macronnál, a legfiatalabb lánya, Tiphaine pedig még csak 30 éves.

Ezzel együtt is jól megvan a család, Brigitte hét unokája „Daddynek” (apunak) hívja Macront, Tiphaine pedig aktívan részt vett az elnöki kampányban, mostohaapját az első nyilvános szereplésén egy intelligens embernek és kivételes személyiségnek nevezte.

A nyilvánosság viszont már közel sem volt ilyen elfogadó. Egyes pletykák szerint Macronnak volt egy titkos buzeráns kapcsolata, amit ezzel a fura házassággal akart eltitkolni. Többek között így próbálták azt is megmagyarázni, hogy a pár nyíltan bevallotta, nem terveznek közös gyereket. A vádakat nem sikerült bebizonyítani, viszont Macron szerint "az ügy megmutatta a francia társadalom homofóbiáját és idősebb nők iránti ellenszenvét": "Ha húsz évvel idősebb lennék a feleségemnél, senki nem kérdőjelezné meg, hogy ez egy legitim kapcsolat. Mivel azonban húsz évvel fiatalabb vagyok, így az emberek azt mondják, hogy ez tarthatatlan."

Macron szerint a kapcsolatuk megtanította őket arra, hogy ne engedjenek a konformista nyomásnak. Emiatt nem húzódtak soha háttérbe, a strandon is simán hagyták, hogy képeket készítsenek róluk a bulvármagazinok fotósai. Többek szerint kicsit túlságosan is próbálják azt mutatni, milyen sima az összhang köztük, mások szerint viszont tényleg ennyire közel állnak egymáshoz a valóságban is.

Még azt is a felesége mondja meg, mit ehet, így valószínűleg az országot is ő fogja vezetni

Macron az első forduló estéjén azt mondta beszédében, hogy felesége nélkül nem is lehetne most ott a színpadon. Több barátjuk szerint annyira szétválaszthatatlanok, hogy Macron óránként felhívja telefonon, ha éppen nem egy helyen vannak.

Brigitte szerepét jól szemléltette a Macron kampányának utolsó 200 napjáról készült dokumentumfilm egyik jelenete. Az első forduló előtt megrendezett egyik tévévita után kampánycsapatával épp a politikus szereplését elemezték, amikor Macron csokoládét kért.

"Nem akarom, hogy szemetet egyél" – szólt oda neki a felesége, akinek hamar sikerült is meggyőznie férjét. „Na, jól van, akkor adjatok inkább vizet” – mondta Macron.

A 64 éves nő aktívan részt vett a férje kampányában, támogatta, segített neki a beszédekben, ráadásul már akkor bejárt a napirendi gyűlésekre, amikor Macron még csak miniszter volt. Az elnök nem is tagadta a szándékát, hogy Brigitte-t ott tartja majd maga mellett, munkája és feladatai lesznek, közszereplővé válik.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »