Íme a cáfolat a balliberális sajtó rosszindulatú álhírterjesztésére

Íme a cáfolat a balliberális sajtó rosszindulatú álhírterjesztésére

Elég volt!

A rosszindulatú feltételezésekbe bocsátkozó balliberális szlovákiai napilap, a Napunk írt először arról – aztán a hazai baloldali lapok is gúnyolódtak azon –, hogy Szlovákia szomszédai közül egyedül Magyarország nem képviseltette magát a 30. évfordulója apropóján megrendezett ünnepségen. Az írták meg, hogy a meghívás el nem fogadásával közvetve a szlovák államisághoz fűződő hozzáállását fejezhette ki. Ezt éppen a Magyar Nemzet birtokába jutott köztársasági elnöki levél cáfolja meg.

„Köszönöm szívélyes meghívását a január 1-i jubileumi évfordulóra, egyben sajnálatomat kívánom kifejezni, hogy azon nem lesz alkalmam személyesen részt venni.” – olvasható Novák Katalin köztársasági elnök Zuzana Čaputová szlovák államfőnek címzett, a Magyar Nemzet birtokába jutott levelében. Zuzana Čaputová a Szlovák Köztársaság megalakulása január 1-jei harmincadik évfordulójának megünneplésére hívta meg Novák Katalint, ám – mint az a levélből kitűnik –

a magyar köztársasági elnök hivatali elfoglaltságaira hivatkozva, a diplomáciai előírásoknak megfelelően mondta le a pozsonyi látogatást, tehát nem „diplomáciai bénázás” történt, mint azt a teljes balliberális magyar sajtó hétfőn hangoztatta.

A rosszindulatú feltételezésekbe bocsátkozó balliberális szlovákiai napilap, a Napunk írt először arról – aztán a hazai baloldali lapok is gúnyolódtak azon –, hogy Szlovákia szomszédai közül egyedül Magyarország nem képviseltette magát a 30. évfordulója apropóján megrendezett ünnepségen. Ezen részt vett Miloš Zeman cseh, Alexander Van der Bellen osztrák és Andrzej Duda lengyel államfő, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is.

Hírdetés

Bár maga a Napunk is elismeri, hogy Novák Katalin „január elsejei programjáról nincs nyilvános információ, így nem lehet tudni, mi miatt nem tudott eleget tenni Čaputová meghívásának”, a címadással mégis azt sejteti, hogy diplomáciai hibát követett el a magyar köztársasági elnök. „Rossz szándék nélküli diplomáciai bénázás lehetett, hogy Novák Katalin nem jött el Szlovákia 30. szülinapjának ünnepségére.” – szól a Napunk cikkének címe.

A Napunk hivatkozik a Pravda című szlovák lap spekulációjára is, miszerint Novák Katalin a meghívás el nem fogadásával közvetve a szlovák államisághoz fűződő hozzáállását fejezhette ki.

Ezt éppen a lap birtokába jutott köztársasági elnöki levél cáfolja meg. – Szlovákia az elmúlt harminc évben „mindvégig Magyarország szövetségese és stratégiai partnere volt, és mi, magyarok így is tekintünk Önökre, északi szomszédunkra. Örömmel tölt el, hogy az elmúlt harminc évben országaink között rendkívül intenzív együttműködés valósult meg európai, regionális és bilaterális szinten egyaránt. A mostani nehéz helyzetben különösen fontosnak tartom azt, hogy vállvetve összefogjunk, hiszen a szomszédságunkban háború zajlik, és soha ennyi kihívással nem kellett még szembenéznünk.” – írja Novák Katalin.

A levélből az is kiderül, hogy a magyar államfő szívélyes kapcsolatot ápol szlovák hivatali partnerével. „Megelégedéssel emlékszem vissza szeptemberi pozsonyi találkozónkra és arra a konstruktív megbeszélésünkre, amelyen közös ügyeinket vettük sorra. Biztosíthatom Elnök asszonyt arról, hogy a jövőben is partnere leszek minden olyan kérdésben, mely előre viszi a két ország és a visegrádi négyek együttműködését.” – olvasható a levélben.

www.888.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »