Ilyenek lesznek az új HÉV-szerelvények

Ilyenek lesznek az új HÉV-szerelvények

 

A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként a Budapesti Közlekedési Központ a H5-ös héven közlekedő szerelvények utasterének korszerűsítésére dolgozott ki programot. A tervek a BKK és a BKV együttműködésében elkészültek, elsőként egy három kocsiból álló vonat készül el kísérleti darabként, melynek tapasztalatai alapján születhet döntés a folytatásról.

Terveink szerint már idén elkészül és forgalomba áll egy felújított hévszerelvény, a további járműveket pedig ennek a prototípusnak a tesztelése után, a tapasztalatokat értékelve és utasaink véleményét figyelembe véve újítjuk fel.  A felújítás célja az utastér jelentős korszerűsítése és komfortosabbá tétele.

Hírdetés

Jelenleg a BKV járműállományát képező hév motorvonatok utastere sem kialakításában, sem látványában nem felel meg a mai kor elvárásainak, az ülések kényelmetlenek, a járművek szellőzése nem megfelelő, a belső kialakítás az 1970-es évek stílusjegyeit hordozza, az utastájékoztatás elégtelen.

A vonatok belső komfortjának javítása érdekében a Budapesti Közlekedési Központ a BKV szakértőivel közösen programot dolgozott ki, ennek keretében készül el az első tesztvonat. A munka keretében felújítjuk a járművek belső terét, új, ergonomikus ülések kerülnek a vonatokba , a fűtésrendszert korszerűsítjük, az utastájékoztatást új kijelzőkkel fejlesztjük, illetve a felújítási program része a vonatokon a WiFi-hálózat kiépítése, illetve ehhez kapcsolódva a mobiltelefonok, laptopok számára elektromos hálózati csatlakozók biztosítása. Ezáltal az utasok komfortérzetét jelentősen növelni tudjuk a szerelvényeken, és az utazási idő hasznos eltöltéséhez is hozzájárulunk. A felújítás részeként a vonatok légkondicionálást és új ablakokat is kapnak. A prototípust, egy három kocsiból álló, ún. MXA motorvonatot az év második felében újítjuk fel elsődlegesen magyar beszállítók bevonásával, a munkát a BKV járműjavító műhelye, a VJSZ fogja majd össze. A több hónapos tesztüzem után elemezzük a műszaki tapasztalatokat, valamint az utasok véleményét figyelembe véve alakítjuk ki a felújításra váró sorozat végleges terveit.

(Forrás: BKK)


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »