Ilyen sem történik sűrűn, pedig igény lenne rá: az EU válaszlépésekkel fenyegette meg Washingtont

Az európai uniós tagországok washingtoni nagykövetei hétfőn nyílt levélben válaszlépésekkel fenyegették meg Washingtont arra az esetre, ha az Egyesült Államok hatályba lépteti a vízummentesség korlátozását elrendelő jogszabályt, amelyet jelenleg tárgyal az amerikai kongresszus.

A képviselőház már meg is szavazta a törvénytervezetet, amely szerint a vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország (többségük nyugat-európai ország vagy más térségben található NATO-tagország) Egyesült Államokba készülő állampolgárai közül is vízumért kell folyamodniuk azoknak, akik az elmúlt öt évben Szíriában, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak, illetve ezen országoknak is állampolgárai. A jogszabály akkor lép életbe, ha – mint az várható – a szenátus is jóváhagyja, és Barack Obama elnök is aláírja.

A javaslat a 130 halálos áldozattal járó novemberi párizsi merényletek és a 14 emberéletet követelő San Bernardinó-i vérengzés hatására született.

A 28 EU-tagállam nagykövete, valamint az uniós központi intézményeket képviselő nagykövet nyílt levelet intéztek a kongresszushoz. Arra figyelmeztették az amerikai törvényhozókat, hogy a jogszabály a remélttel ellentétes hatást válthat ki, és ahelyett, hogy javítaná a biztonságot, inkább negatív gazdasági következményekkel járna mindkét oldalon. Kiemelték, hogy a további megkülönböztetéseket nem tartalmazó, nem körültekintő korlátozás elsősorban a törvényesen Szíriába vagy Irakba utazókat sújtaná, mint az üzletemberek, humanitárius alkalmazottak, újságírók, és nem sokat érne azok ellen, akik szárazföldi úton, rejtettebb módon utaznak be ezekbe az országokba. Leszögezték azt is, hogy egy ilyen törvény európai részről jogi viszontintézkedésekkel járhat.

Hírdetés

A tervezett jogszabály szerint kizárhatók a vízummentességi programból azok az országok, amelyek nem működnek együtt kellőképpen az amerikai kormányzattal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn jelezte, hogy kapcsolatban áll az európai vezetőkkel, és tudatában van annak, hogy milyen aggodalmakat kelt bennük a jogszabály.

A vízummentességi programban érintett országokból évente mintegy 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat, és akár kilencven napig tartózkodhatnak ott. Az 1986-ben megkezdett program az idegenforgalom fellendítését és a szövetséges államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzését szolgálja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »