Ilyen nincs, Szlovákiában mégis van!

Ilyen nincs, Szlovákiában mégis van!

Van egy arrogáns és mazochista szlovák kormányunk, amely nem csak a nemzete, de saját maga alatt is vágja a fát rendesen! Szinte már pártok nélkül működik: egy része még a nyáron beintett, a másik feléből Demokraták (Demokrati) lettek, a maradék pedig olyan tesz-vesz, lézengő és marakodó. Heger miniszterelnök, Naď védelmi miniszter, valamint az általuk jelölt Káčer külügyminiszter az egyik nap még kormánypárti, másnak virradóra pártot alapítva Demokrata. Az ország pedig sodródik velük a mélybe, a háborúba! 

Történt ugyanis, hogy megkérdezték az ország lakosságát az ukrajnai fegyverszállításokról. A lakosság közel kétharmada úgy gondolja, nem kellene fegyvereket küldeni Ukrajnának, mivel véleményük szerint ez a folyamat csak meghosszabbítja a háborút. Csak 19 százaléka gondolja úgy, hogy a fegyverszállítás nem befolyásolja a háború hosszát. A választópolgárok 60 százaléka tehát ellenzi a fegyverszállítást.

A döntéshozókat nem érdekli, hogy a haditechnikai eszközök elajándékozása annyira fontos külpolitikai kérdés-e, amiről nem dönthet egy ideiglenes kormány. De per pillanat mégsem az a legfontosabb kérdés, hogy volt-e jogosultsága erre a kormánynak.

Dzurinda exkormányfő szerint ilyen esetben az „erkölcsnek a jog felett kell állnia”. Ezzel persze elismerte a döntés jogtalanságát.

Időt és teret sem hagytak az alkotmánybíróság véleményeztetésének. A köztársasági elnök is elégedett lehet, mert nem neki, a hadsereg főparancsnokának kellett döntenie, nem lett volna szerencsés az elnökválasztás előtti évben. A kormányfő kötelezte el magát Zelenszkijnek, és a MIG-ek hamarosan útra kelnek. Azt még nem tudni, hogy darabokra szedve, vagy repülve. Ki is jelentette Čaputová, hogy kormányközi megegyezés alapján történt a MIG-ek átadása, tehát minden rendben van. Ilyet tehet egy kormány, még ha ideiglenes is, szerinte.

A kérdés csupán az, hogy ez mennyire volt okos döntés a megbízott kormány részéről. Amennyiben semmiképp se akar az előrehozott választásokat követően hatalmon maradni, akkor igen.

Hírdetés

Lásd a fegyverszállításról szóló felmérés eredményét! Mintha már fel is adta volna az eleve kilátástalannak tűnő politikai küzdelmet! Csökönyösen, Brüsszelnek megfelelve szembeszállni saját népe véleményével egy másik nép érdekében? De hol van itt már felelősségteljes szlovák kormány? Osztódva szaporodnak (OĽaNO, Demokrati), új pártok jönnek létre azon az oldalon (Jablko), visszatérőben a régiek (Dzurinda). Nincsenek irigylésre méltó helyzetben, az ellenzéken kívül saját magukkal is meg kell küzdeniük.

Az orosz álláspont szerint a háború menetére semmiféle hatással nem lesz „ez a néhány vadászgép” (pontosan 13 darab), de mindez újabb bizonyítékát adja annak, hogy Szlovákia és általa a NATO egyre inkább beleavatkozik az ukrajnai háború menetébe.

Szlovákia egyre aktívabb részvétele a konfliktusban kiszámíthatatlan és veszélyes eszkalációjával járhat, hívta fel a figyelmet a pozsonyi orosz nagykövetség.

Nem beszélve arról, hogy az oroszok szerint „a szovjet vagy orosz haditechnikai eszközök Kijevnek történő átadása törvénytelen, mivel a vonatkozó orosz-szlovák megállapodások kifejezetten kizárják a haditechnikai eszközök harmadik államoknak történő átadását a gyártó ország engedélye nélkül”.

Olybá tűnik ez a szlovák kormány, mint a partra vetett, vergődő hal. Mégis elég veszélyes ez a háborús játszadozás a decemberben leváltott, korlátolt felelősségű és jogkörű szlovák kormány részéről. Mi pedig egy ilyen testület szorításában vergődünk a választásokig.  

A megbízott kormány visszahívásával és egy szakértői kinevezésével csak a köztársasági elnök tudna minket kiszabadítani hamarabb a markukból.

Dehogy teszi, erősödniük kell még őszig az osztódó, az újonnan alakuló és a nagy visszatérő pártoknak, politikusoknak. De így nem fognak!  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »