Ilyen még nem volt: élőben közvetítik a lázadók kivonulását Aleppóból

Ilyen még nem volt: élőben közvetítik a lázadók kivonulását Aleppóból

A szíriai nagyvárost teljes egészében visszafoglalták a kormányerők, akik győzelmi mámorukban komoly atrocitásokat is elkövettek. Most a maradék lázadó csapatok  a Vöröskereszt ellenőrzése mellett szabadon elvonulhatnak. Konvojuk útját élőben közvetítik a neten.

Elindultak az első, fegyvereseket szállító buszok Kelet-Aleppóból  – közölte csütörtökön a Szíriában működő Orosz Megbékélési Központ.  

A felkelő fegyveresek evakuálásának szimbólumává vált zöld buszokból álló konvoj egy különleges útvonalon halad. A fegyvereseket Szalaheddin negyedből a er-Rasidin negyedbe viszik, ahol más járművekre szállnak át, hogy folytassák útjukat a jelentős felkelő jelenléttel bíró szomszédos Idlíb tartományba – tudatta az orosz központ.

A mentőautókból és buszokból álló konvojt az

Orosz Megbékélési Központ tisztjei és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) képviselői kísérik.

A kiürítés folyamatát az orosz védelmi minisztérium honlapján élőben közvetítik.

   

Hírdetés

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök korábban tudatta: a nap folyamán

ötezer fegyverest, valamint családtagjaikat tervezik elszállítani Kelet-Aleppóból.

A műveletben 20 utasszállító busz, 10 mentőautó, valamint a fegyveresek saját, mintegy 100 gépkocsija vesz részt. A Reuters hírügynökség egyik szemtanúja is megerősítette, hogy elindult a városnegyed evakuálása, beszámolója szerint 17 busz és 10 mentőautó indult el a felkelő területről. Egy szíriai tisztviselő emellett az állította, hogy az első konvoj nőket, gyermekeket és sebesülteket szállít, összesen 951 embert.

Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyi megbízottja csütörtökön derűlátóan nyilatkozott a civilek ezreit érintő kelet-aleppói evakuálási művelettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy első körben a sebesülteket, betegeket és gyerekeket kell biztonságba helyezni. Hozzátette: Oroszország ígéretet tett arra, hogy az emberek kimenekítése biztonságos, gyors és bürokráciamentes lesz, a kimenekítetteknek pedig nem fog baja esni.

Korábban szíriai felkelők és nemzetközi emberi jogi szervezetek és az ENSZ arra hívták a figyelmet, hogy Aszad elnök csapatai előrenyomulásuk közben

rengeteg embert, köztük fegyvertelen civileket, nőket és gyerekeket is meggyilkoitak.

Iráni követelésre kimenekítik a civileket két felkelők által ostromlott, síita többségű városból is. Fúa és Kefraja felé már elindult egy teherautókból és mentőautokból álló konvoj, hogy kihozzák onnan a fegyverteleneket és sebesülteket.   

Eközben Szergej Rjabkov, az orosz védelmi tárca helyettes-vezetője közölte: az aleppói tűzszünetről szóló orosz-amerikai tárgyalásokat felfüggesztették. Rjabkov a genfi tárgyalások sikertelenségéért az amerikai felet hibáztatta, állítása szerint Washington minden alakalommal visszakozik, amikor előrehaladást érnének el.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »