Ilyen lesz a Hold körül keringő űrállomás

Ilyen lesz a Hold körül keringő űrállomás

A Lunar Gateway, vagyis holdi átjáró nevű űrállomás a Holdra szállások során afféle égi buszpályaudvarként szolgál majd, ahol az űrhajósok átszállhatnak a landoló egységekre.

A NASA videón mutatta be, hogy fog kinézni az Átjáró (Frederik Pohl regényének címe bizonyára sokakban visszhangzik e név kapcsán), amelynek fő feladata az lesz, hogy a Holdra szálláshoz biztosítson átszállási lehetőséget. Hatékonyabb és egyszerűbb úgy megoldani ezt a kényes feladatot, hogy külön űrhajó szállítja a Földről az Átjáróig, majd onnan a Holdra az embereket és a hasznos terhet, olvasható a National Geographic cikkében.

Az Átjáró napenergiával üzemel majd, amelyből ionhajtóművek segítségével oldják meg a szükséges manővereket. A Hold körüli pályája rendkívül elnyúlt lesz: a távolpontja 70 000 kilométerre, a közelpontja 1500 kilométerre lesz a holdfelszíntől.

A felépítése hasonló elveket követ, mint az ISS-é: több modulból rakják majd össze, ám a végleges mérete annak csupán ötöde lesz, a tervek szerint. A belső, lakható tér 125 köbméteres lesz, ez kicsit több, mint az ISS nyomás alatt lévő terének tizede. Az egyes modulokat a NASA, a Kanadai Űrhivatal, az MBRSC az (Emirátusok űrhivatala), az ESA, és a Japán Űrhivatal hozza majd, a meghajtásért a Maxar felelős.

Hírdetés

E meghajtó egység és a logisztikai- és lakómodul indulhat majd elsőként útra, 2025-ben, majd apránként tovább nő az Átjáró, a tervek szerint 2031-ig. Minimum 15 éves időtartamra tervezik, ám ez minden valószínűség szerint meghosszabbítható lesz.

Az első tudományos vizsgálatokat, amelyeket az Átjárón végezni fognak, majd azok a sugárzási mérések jelentik, amelyek a mélyűrben mind az embereket, mind pedig a műszereket érintik. (Mivel az ISS alacsony Föld körüli pályán kering, élvezi a bolygónk védelmét, és egészen elhanyagolható a sugárzás ott, mint egy mélyűri küldetésben lesz.)

Az Átjárót a Földről az Orion űrhajóval érik majd el, onnan pedig a HLS, vagyis az emberi leszálló egység viszi majd a Holdra őket. Ez utóbbi egységeket a Blue Origin (Blue Moon HLS) és a SpaceX (Starship HLS) építi meg.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »