Ilyen lesz a budavári Csikós-udvar

Ilyen lesz a budavári Csikós-udvar

A mai napon végre nyilvánosságra kerültek a budai Vár felújításának további látványtervei. A nagy felbontású képekből immár határozottabb fogalmaink lehetnek róla, hogy is fog kinézni a palota, és környezete, elsősorban a Csikós-udvar.

Egyelőre nem a teljes projektet átfogó illusztrációkról van szó, a mostani képanyag a volt királyi lakhely nyugati területére koncentrál. Ha megvalósulnak az elképzelések, akkor újra teljes pompájában tündökölhet majd a Főőrségi épület, a Lovardának otthont adó Csikós-udvar, és a kettő közötti átjárást biztosító Stöckl-lépcső.

A látványtervek kissé világosabb képet adnak arról is, hogy a lépcsőházon kívül milyen összeköttetés létesül még az udvar, és a Főőrségi épület között. Ha a mostani elgondolások véglegesnek bizonyulnak, akkor egy puritánabb, széles rámpa jelentheti a második számú kapcsolódási pontot a két terület között, ezzel is tovább növelve a palota gyalogos megközelíthetőségét.

Vastagh György 1902-es alkotása, a Csikós szobra is visszakerülhet eredeti helyére, a Lovarda elé. Továbbá a Főőrségi épület alatti részen egy vendéglátóhelyet is kialakíthatnak, de az sem kizárt, hogy egy, a mélygarázsba vezető lejáratot terveznek ide.

A főépülettel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy jelen állás szerint a kupola Hauszmann-i formára történő visszaalakítása is biztosnak látszik, így újra a Szent Korona mása díszítheti majd a mostaninál lágyabb formákkal rendelkező felépítményt.

Hírdetés

T.T.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »