Ilyen lehet Kassa új szíve – KÉPEKKEL

Ilyen lehet Kassa új szíve – KÉPEKKEL

Kihirdették a győztesét a Kassa-Hernád – Új városközpont című városrendezési versenypályázatnak, melynek keretében a következő évtizedekben megváltozhat Kassa arculata, s egy modern, 124 hektáros városközpont jöhet létre a Hernád mentén.

A versenypályázatot a tavalyi év végén írta ki Kassa városa. Összesen 12 csapat jelentkezett, a nemzetközi zsűri a 6 legjobbat juttatta a második körbe. Ezt végül a prágai Gogolák + grasse tervezőiroda nyerte meg, a szakbizottság szerint időtlen dizájnjával. Kiemelték, hogy számos zöldterület jönne létre, sőt, egy új szigetet is létesítenének a Hernádon, a Dargói hősök lakótelepet pedig több híd, gyaloghíd és aluljáró kötné össze a vasútállomással és a történelmi városközpont utcáival.

A kérdéses terület az Eperjesi, a Rámpa és a Palacký utca, illetve a vasúti sínek által határolt, 124 hektáros térség. Az érintett telkek körülbelül egynegyedét birtokolja Kassa városa, nagyjából ugyanennyit Kassa megye és az állam, a fennmaradó rész magánkézben van. A tervek szerint az új városközpont nemcsak Kassát és annak vonzáskörzetét szolgálná, hanem államigazgatási szerveknek, egészségügyi létesítményeknek adna otthont, és persze embereknek is. Az új városnegyedben 18 ezren lakhatnának tartósan, s naponta 50-80 ezren fordulhatnának meg ott munkájuk, a szolgáltatások vagy a pihenési lehetőségek miatt.

Hírdetés

Ahogy Kassa történelmi városközpontja is hosszú ideje fejlődik, ez a terület is hasonlóan fog. Becslésem szerint 30 vagy még több évig tarthat, amíg megtelik ez a térség. De hogy ez megtörténhessen, már ma el kell kezdeni a munkát”

– mondta Peter Beňuška, a versenypályázat zsűrijének elnöke.

„Már közel három évvel ezelőtt elkezdtünk foglalkozni azzal, hogy nem jöhetne-e létre Kassán, a Hernád mentén egy olyan városközpont, mint amilyennel néhány európai nagyvárosban találkozhatunk. Egy hosszú folyamatról van szó, melyet megelőzött számos tárgyalás építészekkel és műemlékvédőkkel, illetve konzultáció több minisztériummal” – magyarázta hozzátéve, a pályázatelbíráló bizottságtól ajánlásokat is kaptak azzal kapcsolatban, hogyan tovább.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »