Ilyen is van: Szlovákia beleállt a belsőégésű motorok betiltása elleni harcba

Ilyen is van: Szlovákia beleállt a belsőégésű motorok betiltása elleni harcba

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament is megszavazta a belsőégésű motorokkal hajtott járművek értékesítését tiltó törvényt, amely 2035-től lenne hatályos. A javaslatot szlovák EP-képviselők is támogatták, annak ellenére, hogy Szlovákia számára a javaslat súlyos gazdasági következményekkel járhat – tekintettel arra, hogy az autóipar nem csak domináns, de stratégiai súlyú ágazat az országban. Most a gazdasági minisztérium – hosszú hallgatás után – óvatos ellenszegülés jeleit mutatja. Természetes azután, hogy a németek és az olaszok határozottan szembehelyezkedtek a belsőégésű motorok kivezetésével.

A februári szavazáson főleg a progresszív és liberális (no meg két smeres) képviselők támogatták a javaslatot.

Csütörtökön Peter Švec gazdasági államtitkár arról beszélt, hogy Szlovákia számára a német és olasz álláspont áll közel. Németország a javaslat kapcsán kivételt követel a klímaszempontból semleges üzemanyaggal hajtott belsőégésű motorokra, és Olaszországgal együtt a javaslat vétójával fenyegeti Brüsszelt. Nemleges álláspontot képviselő Bulgária és Lengyelország is.

Hírdetés

Švec jelezte, hogy Szlovákia globálisan a legtöbb autót gyártja le évente egy főre vetítve.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Švec államtitkári pályafutása előtt a Stellantis konszern nagyszombati gyárának szóvivője volt.

Az EP-megszavazta a belső égésű motorok betiltását

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »