Ilyen eredmény jósolnak a közvélemény-kutatók

A jelenlegi kormánykoalíció pártjai fogják a legtöbb mandátumot szerezni a vasárnapi választáson – ezt jósolják a közvélemény-kutató cégek. A Medián korábban ismertetett adataival szemben nem számítanak kétharmados Fidesz-KDNP győzelemre, de az abszolút többséget sem látják veszélyben. A Nézőpont és a Republikon Intézet szerint nagyon magas részvétel esetén a DK már nem biztos, hogy bejut az új parlamentbe.

Ellentmondásos közvélemény-kutatások

A Fidesz-KDNP közös történetének legnagyobb győzelmét, kétharmadot is meghaladó parlamenti többséget jósolt a hét közepén a Medián. A cég ügyvezetője szerint ugyanis a mozgósítás a kormánypártoknak hozott többet.

„Azt vártam, hogy a növekvő részvételi kedv az ellenzéknek kedvez, és nem ez következett be. A részvételi kedv növekedése elsősorban faluhelyen következett be. Ott egészen drámai, több mint 10 százalékpontos növekedés ment végbe három hét alatt” – magyarázta az ATV Egyenes Beszédben Hann Endre.

A kormányközeli Nézőpont Intézet is biztos fideszes győzelmet prognosztizál, de a méréseik szerint nem lesz meg a kétharmados többsége a jelenlegi kormánykoalíciónak.

Hírdetés

A második legnagyobb frakciója a Jobbiknak lehet, míg az MSZP-Párbeszéd a harmadik helyen végezhet. Nagy Dániel kutatási igazgató szerint a közvélemény-kutatások eredményei közötti eltérést az különböző adatok súlyozása okozhatja.

A Republikon Intézet is abszolút többséget mér a Fidesz-KDNP esetében, ám ott az MSZP és Karácsony Gergely szövetsége több mandátumot hozhat, mint amennyit a Jobbik szerezhet. A DK és az LMP bejutása mellett azonban nem zárnak ki egy meglepetést sem.

„A Momentum leginkább a fiatalokat, a politika iránt kevésbé érdeklődő, kevésbé aktív választókat célozza. Elképzelhető, hogy ebben a szavazói rétegben a Momentumnak komoly tartalékai vannak. Ugye ott nagyon nehéz mérni, hogy végül ők tényleg elmennek-e és ha szavaznak, akkor a Momentumra szavaznak-e. De elképzelhető, hogy ennek köszönhetően a Momentum is be tud kerülni a parlamentbe” – fogalmazott Virág Andrea kutató.

Abban mind a Republikon, mind a Nézőpont Intézet kutatói egyetértenek, hogy egy 70 százalék feletti részvétel esetén a DK parlamentbe jutása kerülhet veszélybe.

atv.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »