Ilyen egy XXI. századi EU-tagállam: 2000 román iskolában az udvaron van a WC

Ilyen egy XXI. századi EU-tagállam: 2000 román iskolában az udvaron van a WC

Az adat egy román lap cikkéből derül ki, melynek fordítását a Főtér.ro közölte:

Nem hiszem, hogy a jelenlegi kormány részéről lett volna nagyobb példa az érzéketlenségre. Dăncilă kormányfő, Teodorovici miniszter, Andronescu asszony részéről. Nagyon jól tudják, hogy 2000 iskolának az udvaron van a WC-je, minimális higiéniai feltételek nélkül, az életüket improvizált pöcegödrökbe esve elveszítő gyermekekkel, mégis a pótköltségvetés alkalmával elvesznek az oktatástól egymilliárd lejt, hogy mit tudom én, mire fordítsák.

Nem akarom azt hallani, hogy az iskolák a polgármesteri hivatalok hatáskörébe tartoznak, a pénz pedig más költségvetési fejezetekből érkeznek. Az iskolák az állam tulajdonát képezik és egy sürgősségi kormányrendelettel el lehetett volna intézni, hogy azt a pénzt modern mellékhelyiségekre használják fel. 300 milliárd euróból, amennyi az állami költségvetés, nem tartották elsődlegesnek egymilliárd biztosítását azoknak az iskoláknak, ahol udvaron van a WC!

Mindenféle őrültségekre képesek voltak sürgősségi kormányrendeleteket kiadni, és most nem lehetett egyet több tízezer gyermek egészsége és védelme érdekében elfogadni? Az oktatási vagy a regionális fejlesztési tárcánál létre lehetett volna hozni egy főosztályt szigorúan erre a feladatra: 2000 korszerű mellékhelyiség kialakítására azokban az iskolákban, ahol ezek hiányoznak. Az egymilliárd lej 2000 iskolára elosztva iskolánként 500 000 lejt jelentett volna. Ami elég lett volna a WC-k korszerűsítésére és az iskolák felszerelésére a szükséges dolgokkal. A diákok talán szívesebben jártak volna iskolába és nem hagynák ott idő előtt. Az iskolában megtanultak volna kezet mosni és szappant használni, ha otthon nem rendelkeztek a szükséges higiéniai körülményekkel.

Vászló (Vaslui) megyében, a nagy PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) főnök, Dumitru Buzatu úrnál 389 iskolának udvaron van a WC-je. Nem szégyelli magát, Buzatu úr? Nem ezt hívják érzéketlenségnek? Szűcsség (Suceava), Jász (Iaşi), Botosány (Botoşani) megyékben 200-nál több iskolának van az udvaron a WC-je, minden megyében külön-külön. Dăncilă kormányfő asszony, ön most éppen a térségben tartózkodik, meglátogatott akár egy udvari WC-s iskolát? Persze, hogy nem, és esze ágában sincs. Ezért fényképen megmutatok önnek egy ilyen WC-t.

Hírdetés

A polgármesteri hivatalok 4 milliárd lejt kaptak a pótköltségvetésen keresztül

Nem hallottam arról, hogy ezt a pénzt kimondottan az iskolák korszerűsítésére adnák. A polgármesteri hivatalok alkalmazottainak a bérére fog elmenni, akik engedélyt kaptak azok megkétszerezésére, vagy akár megháromszorozására is. Nem maradt pénzük bérekre, az állam pedig ezt most megoldotta. De az állam vezetőségéből senki sem gondolt arra a több tízezer gyermekre, akik az udvarra járnak ki vécézni. Ez nehezen érthető és leírható érzéketlenség.

Ezekben a napokban több kilométeres autósorokat láttam a hegyekbe vagy a tengerhez vezető utakon. Vagy a fővárosi körgyűrűn. Mindezek, hogy Tăriceanut idézzem, a román állam, a román kormány impotenciáját bizonyítják. Mert nem képes pénzt biztosítani az ország infrastruktúrájának korszerűsítésére. Ezt az impotenciát az érzéketlenség is magyarázza.

Hogyan irányítja a kormány a pénzt?

A választási érdekei szerint. Hány szavazatot kaphatott volna azoknak a gyermekeknek a szüleitől, akik abba a 2000 iskolába járnak, ahol udvaron van a WC? 30-40 00 szavazatot. Túl kevés. A polgármesteri hivatali bérekre adták a pénzt, azt remélve, hogy ezek a pénzek szavazatokká változnak a következő választásokon. Mindennek a teteje, hogy május 26-án láthatták, átverték őket a polgármesteri hivatalok. A PSD eredménye megfeleződött, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) át sem lépte a választási küszöböt. Vagyis érzéketlenek is, ostobák is. Említésre méltó választási eredmények nélkül szórják a pénzt. Eközben több tízezer gyermek jár olyan iskolákba, ahol az udvaron van a WC, minimális higiéniai körülmények nélkül, az életüket és az egészségüket kockáztatva. Azt hiszem, ennél nagyobb érzéketlenséget el sem lehet képzelni.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »