Ilyen amerikai “hősök” harcolnak Donbasz-ban

Ilyen amerikai “hősök” harcolnak Donbasz-ban

Két volt amerikai katonát, akiket egyszer „hősöknek” neveztek az ukrán neonáci félmilitáriumok mellett folytatott harcokért, kettős gyilkossággal és rablással vádolták az Egyesült Államokban, ugyanakkor elkötelezték magukat egy venezuelai „szabadságharc” kirobbantása mellett.

Az amerikai igazságügyi minisztérium ezen a héten kiadott dokumentumai szerint Craig Lang-ot és Alex Zwiefelhofer-t, volt katonákat kettős gyilkossággal vádolták. A vád, hogy egy középkorú házaspárt meggyilkoltak Floridában egy 2018. áprilisban végrehajtott lőfegyver-vásárlás során.

A floridai pár több fegyvert akart vásárolni Lang-tól és Zwiefelhofer-től, ehelyett lelőtték és elrabolták készpénzüket.

Noha a bűncselekmény nem tűnik olyan szokatlannak az Egyesült Államokban, a gyanúsítottak háttere teszi az egész ügyet a közzéppontba.

A 29 éves Lang öt és fél évig az Egyesült Államok hadseregében szolgált, 2008 és 2014 között sok időt töltött Irakban és Afganisztánban.
A 22 éves Zwiefelhofer 2015-ben csatlakozott a hadsereghez, de évente többször megszökött, végül 2018-ban felmentik.

A pár először a speciális szolgálatok radarán jelent meg 2017-ben, amikor Kenyában őrizetbe vették őket, amikor Dél-Szudánba próbáltak belépni az ottani fegyveres konfliktusban való részvétel céljából.
Végül őket az Egyesült Államoknak adták ki, majd Lang elismerte, hogy 2015 óta Ukrajnában „katonai tanácsadó” .

Zwiefelhofer kimutatta, hogy a pár valójában Ukrajnában találkozott, miközben a hírhedt, önkéntes szélsőjobboldali csoportért tagjaiként harcoltak – egy olyan katonai neonáci egységben, amely a kijevi kormány támogatását élvezi a keleti Donbass polgárháborújában.

Miközben a Zwiefelhofer látszólag nem hagyott figyelemre méltó nyomot Ukrajnában, Lang közismert és híres „amerikai önkéntes” lett .
Az ukrán sajtó nyíltan „hősként” üdvözölte őt , kiemelve a jobb szektorban folytatott szolgálatát, valamint az úgynevezett „grúz légióba” való beilleszkedését – egy másik kormányközi pártkatonai egységet, amely külföldi állampolgárokból áll. Lang azt mondta az újságíróknak, hogy számára a közös ellenség „nyilvánvalóan Oroszország” .

Hírdetés

Rengeteg időt töltött a „frontvonalon”, és valószínűleg részt vett az áttörő Donyecki és Luganszki köztársaságokból származó katonák meggyilkolásában.

Kenyából való visszatérése után Zwiefelhofert kiskorúak szexuális kizsákmányolásával vádolták Észak-Karolinában, de 2017 novemberében engedték szabadon.

A következő áprilisban a duó rablógyilkosságot hajtott végre Floridában, ami rács mögött életfogytiglant vagy akár halálbüntetést eredményezhet.
A bírósági iratok szerint a rablás célja egy újabb háború elindításának finanszírozása volt.
A gyanúsítottak „elkövetették ezeket a bűncselekményeket azért, hogy amerikai valutát szerezzenek egy venezuelai utazás finanszírozására, hogy részt vegyenek egy fegyveres konfliktusban a Venezuelai Bolivári Köztársaság ellen” – közölték az ügyészek.

Tervük az volt – amely tartalmazott filmszerű jeleneteket- egy jacht elrablása Miamiban és délre vitorlázni, hogy megvalósítsák Nicolas Maduro venezuelai elnök elleni fegyveres harcot, mely soha nem jött létre.

Elváltak egymástól, és Lang egy másik hadsereg segítségét kérte, hogy megpróbáljon eljutni délre.
Miután Lang és társa, akit csak MSM-ként azonosítottak, a kolumbiai Bogotába kerültek, ahol befuccsolt a tervük, itt külön váltak.
“Azért hagyta el Langot Bogotában, mert MSM nem akart megölni embereket” – mondta az FBI.
Lang ezután látszólag visszatért Ukrajnába.

A 2018. évi gyilkosság ügyének kibontakozásakor a két volt katona őrizetben volt – Zwiefelhofer Wisconsinban és Lang Ukrajnában harcolt, ahol a grúz légióval szolgált.
A botrány kirobbant, és a félkatonai egység bejelentette, hogy „ideiglenesen” felfüggesztette az Egyesült Államok állampolgárainak bevonását, arra utalva, hogy lehet, hogy több ilyen „nem tiszta ember” van ott.

És valószínűleg több is lesz még ezek közül.

Fotó: © Sputnik / Stringer

The post Ilyen amerikai “hősök” harcolnak Donbasz-ban appeared first on .


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »