Ilyen a világon nincs: hiába izzadták ki a Brexit-paktumot, a brit parlament tovább halasztana

Ilyen a világon nincs: hiába izzadták ki a Brexit-paktumot, a brit parlament tovább halasztana

Elfogadta szombat délután a londoni alsóház azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás jogi szövegét a parlament teljes egészében törvénybe nem iktatja – írja az MTI. 

A 322-306 arányban elfogadott módosítás

Hírdetés

gyakorlatilag a Brexit halasztását is jelenti,

mivel következményeként nagy valószínűséggel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását célzó kormányzati indítványról.
 
Ennek egyenes következményeként érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján Boris Johnson miniszterelnöknek még szombaton, brit idő szerint 23 óráig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl.
 
Johson a módosítóról szóló szombat délutáni szavazás után bejelentette: nem tárgyal az EU-val a Brexit halasztásáról, de a jövő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodás jogi szövegét vitára és szavazásra.

Az Unió és az Egyesült Királyság között csütörtökön sikerült nagy nehezen tető alá hozni a kilépési megállapodást, ám a konzervatívok törvényhozási többségét biztosító észak-ír unionisták már akkor jelezték: elfogadhatatlannak tartják a paktumot. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »