Ilyen a nagyvázsonyi vár kívülről, belülről, felülről – galéria

Ilyen a nagyvázsonyi vár kívülről, belülről, felülről – galéria

Véget értek a munkálatok, péntektől látogatható a megújult Kinizsi-vár.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása. Örvendetesnek nevezte, hogy a térség történelmi középpontjában megújulhatott a vár, és ezzel esélyt kapott a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere felidézte, hogy a vár névadója, Kinizsi Pál akaratereje számos esetben megmutatkozott. Mint mondta, Nagyvázsony történelmére is jellemző ez az akaraterő, ami képes volt a semmiből újjáépíteni a települést. Hetven ingatlan újult meg a vár környezetében, 22 vállalkozás indult vagy újult meg, a munkálatok 1,6 milliárd forintba kerültek.

Hírdetés

A nagyközönség péntektől látogathatja a Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet is, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »