Ilyen a háború vége óta nem történt Ausztriában: megvonták a bizalmat a kancellártól

Ilyen a háború vége óta nem történt Ausztriában: megvonták a bizalmat a kancellártól

Az osztrák parlament mai ülésén megvonta a bizalmat Sebastian Kurz (ÖVP) kancellártól. Kurz megpróbált kisebbségi kormányt alakítani, miután korábbi koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt videóbotránya és az ÖVP ultimátuma miatt kilépett a kormányból.

Csakhogy Kurz ellen a törvényhozás a szociáldemokrata SPÖ javaslatára bizalmi szavazást tartott, amelyen Kurz ellen szavaztak a szociáldemokraták, a liberális ellenzék, az ellenzéki Jetzt és a meghurcolt FPÖ is.

Mindezek fényében Ausztriában szakértői kormány veszi át az államigazgatást az előrehozott választásokig, amelyre várhatóan szeptemberben kerül majd sor. A minisztereket és a megbízott miniszterelnököt Alexander Van Der Bellen nevezi majd ki, várhatóan minden releváns parlamenti pártból kerülnek majd ki megbízott miniszterek.

Hírdetés

Sebastian Kurz pártja, az ÖVP egyébként épp tegnap ért el történelmi eredményt az EP-választásokon, ahol az összes érvényes szavazat harmadát vághatta zsebre.

Ausztriában 1945 óta összesen 185 alkalommal próbálkoztak meg kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal, egyik sem volt sikeres.

CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »