Illegális telepesfalu ellen tüntetett a palesztin, agyonlőtték a zsidó megszállók

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin tüntetőt Ciszjordániában, Nablusz közelében pénteken – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Mohamed Habiszát a Nabluszhoz közeli Bita falunál kitört tüntetések során érte az izraeli biztonsági erők halálos lövése. Pénteken több száz palesztin köveket dobált és gumiabroncsokat égetett tiltakozásul a közelben emelt illegális telepesfalu, Eviatár miatt.

Habiszát súlyosan megsebesítette egy lövedék, majd Nabluszban, kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet, de "egyelőre nem világos számukra, hogy Habiszát a biztonságiak fegyveréből származó golyó ölte-e meg".

A ynet szerint mintegy 300 palesztin vett részt a pénteki demonstráción, ahol kövekkel dobálták a katonákat, akik tömegoszlató fegyverekkel próbálták felszámolni a tiltakozást.

Péntekenként már hónapok óta tüntetnek a palesztinok a Tapuach kereszteződés közelében, Ciszjordánia északi részén, Szamáriában, az illegális telepesfalu, Eviatár májusban történt újjáépítése ellen.

Hírdetés

A telepesek "válaszként" húzták fel ismét a lakóhelyeiket Eviatárban, miután Tapuach kereszteződésben egy palesztin támadásban megölték a 19 éves Jehuda Guetát. Ezt a telepesfalut először 2013-ban építették fel az akkor hasonló módon megölt Eviatár Borovszki emlékére.

Június végén az izraeli kormány megállapodást kötött az Eviatárt újjáépítő telepesekkel. Ennek keretében az odaköltözött családok elhagyták a környéket, de házaik érintetlenek maradtak, és a területet átvette a hadsereg.

Eközben jelenleg is földmérő munkálatokat folytatnak, és ha a területet állami földdé nyilvánítják, akkor törvényes úton is eleinte vallási iskolát, jesivát, majd telepesfalut építhetnek ezen a helyen.

A palesztin tüntetők pénteken összeütközésbe kerültek az izraeli biztonságiakkal Ciszjordánia déli részén, a hebroni hegyektől délre található Szusziánál is.

Szuszia mellett a telepesek egy szerintük illegális palesztin játszótér építése ellen tiltakoztak, és reggel izraeli biztonságiakkal az építkezéshez vonultak. Hamarosan megjelentek palesztinok is, és összecsapás alakult ki a két csoport között.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »