Illegális migráció: Nyomás alatt a szlovén-horvát határ

Illegális migráció: Nyomás alatt a szlovén-horvát határ

Nagy nyomás alatt van a szlovén-horvát határ az illegális határátlépések magas száma miatt. 2023. január 1-je és december 10-e között mintegy 54 800 fogtak el az említett határszakaszon, az illegális bevándorlók 96 százaléka Horvátországon keresztül érkezett.

A szlovén rendőrség közleménye szerint ebben az évben 91 százalékkal több illegális határátlépés történt a szlovén-horvát szakaszon mint egy éve ugyanebben az időben. Hozzátették: habár a számok az ősz beköszöntével októberben 6000, novemberben pedig 5000 alá csökkentek, még így is nagy a nyomás a határszakaszon. A legtöbb bevándorló Afganisztánból, Marokkóból, Pakisztánból, Bangladesből, Oroszországból és Törökországból érkezik.

Hírdetés

Szlovénia október vége óta határellenőrzéseket tart a horvát és magyar határszakaszokon. Ljubljana a hivatalos indoklás szerint azonban nem az illegális migráció, hanem a fokozott terrorfenyegetettség miatt kényszerült erre a lépésre. A jelenleg érvényben lévő határellenőrzés december 21-én jár áll, de Szlovénia további hat hónapig fog hosszabbítani.

Körkép.sk, Krone.at nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »