Illegális bevándorlók mellett tüntettek Ausztria déli határánál

Illegális bevándorlók mellett tüntettek Ausztria déli határánál

Tüntetések zajlottak Ausztria déli határánál vasárnap, az egyiket feloszlatták, miközben egyre többen érkeznek Szlovéniából a stájerországi Spielfeldbe.

A délelőtti megmozdulást egy osztrák antifasiszta szövetség szervezte, a spielfeldi pályaudvartól indult meneten 350-en vettek részt. A kerítésépítés és a rasszizmus ellen hirdetetett tüntetést azonban kora délután feloszlatták, mivel a résztvevők letértek az előre kijelölt útvonalról és a rendőrség attól tartott, hogy összetalálkoznak egy másik, a határok lezárásáért tüntető csoporttal. Délután ugyanis egy szélsőjobboldali osztrák szervezet is demonstrációt tartott Spielfeldnél, ők szlovéniai tüntetőkkel együtt pár százan voltak.
Lisa Rücker, Graz város tanácsosa maga is felvonult a kerítés építése ellen. A zöldpárti politikus közleményében hangsúlyozta: éppen a párizsi merényletek után lett volna fontos, hogy kifejezzék szolidaritásukat a menekülőkkel és elutasítsák az erőszak mindenféle formáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elhatárolódik azoktól a tüntetőktől, akik nem tartják be a demokratikus állam játékszabályait és akik most a tüntetésen “egyértelműen túl messzire mentek”.
Vasárnap délben már háromezer migráns volt a spielfeldi határátkelőnél – közölte a stájerországi rendőrség. A szomszédos Bad Radkersburgnál 450-en várakoztak arra, hogy továbbutazhassanak.
A spielfeldi határ szlovéniai oldalán délelőtt 3800-an várták, hogy átléphessék a határt és a hadsereg, valamint magántársaságok által indított buszokkal, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonataival továbbutazhassanak Ausztriából Németország irányába. Délelőtt Grazból különvonat vitt 400 embert a felső-ausztriai Welsbe, vasárnap várhatóan még két vonat indul a városból.
Az osztrák katonaság szombattól megerősített járőrözést tart az osztrák-szlovén határnál, jelenleg csaknem ezer katona teljesít a déli határ mentén szolgálatot.
A stájerországi tartományi vezető korábbi tájékoztatása szerint Spielfeldnél és Bad Radkersburgnál eddig összesen több mint 135 ezer ember lépte át a határt, a legtöbben, több mint hatezren november 4-én érkeztek.
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint szeptemberben 10 ezer, októberben 11 ezer menekültkérelmet adtak be Ausztriában. A tárca adatai szerint idén a legkevesebb kérelmet, csaknem háromezret még márciusban nyújtották be.
Ausztriában idén januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben egész évben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány év végéig több mint 85 ezer beadott kérelemmel számol.

Hírdetés

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »