Illegális bevándorlás: Kemény olasz lépés

Illegális bevándorlás: Kemény olasz lépés

Olaszország belügyminisztériuma bejelentette, hogy új rendeletet fognak elfogadni az olasz kikötőkre vonatkozóan, mely a migránsok megmentésére szakosodott humanitárius segélyező csoportok működésének megakadályozását legalizálja.

Bár az ENSZ szerint ez az olasz lépés a nemzetközi jog megsértése.

A minisztérium tisztviselői szerint a biztonsági rendelet “szükséges és sürgős”, és várhatóan hétfőn elfogadják az olasz kormány ülésén.

Hírdetés

Az olasz kormánynak május 15-én küldött levélben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Michel Bashela felszólította Rómát, hogy hagyja abba a rendelet kidolgozását, mert ez „újabb politikai kísérletet jelent a mentési műveletek akadályozására”. A rendelet „tovább erősíti az ellenségeskedés és az idegengyűlölet légkörét a bevándorlók felé” -ezt a levelet több ENSZ emberi jogi előadó írta alá.

Mateo Salvini olasz belügyminiszter, a következő héten az európai parlamenti választásokat megelőzően rendeletet javasolt, amelytől a nacionalista, bevándorlóellenes pártok remek eredményeket várnak

,A rendelet többek között lehetővé teszi a belügyminiszter számára, hogy biztonsági okokból korlátozza vagy tiltsa az olasz vizekre való belépést.

A dokumentum 5 500/fő eurós bírságot is megfogalmaz, a rendeletet megszegő migránsok számára, írja a TASS.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »