Ijesztő méreteket ölt a bevándorlóhullám a görögöknél

Ijesztő méreteket ölt a bevándorlóhullám a görögöknél

Drámai mértékben növekszik a Görögországba érkező menekültek száma, közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala. Közlésük szerint eddig 160 ezer migráns érkezett az idén a dél-európai államba, év végéig pedig a 300 ezret is meghaladhatja a számuk. A görög kormány már többször az EU segítségét kérte, az ENSZ menekültügyi szervezete viszont azt közölte: Athénnak is többet kellene tenni a krízis kezelésére.

Több száz ember várakozott Bodrum tengerpartján, miután csónakjuk felborult az Égei-tengeren. A helyiek már hozzászoktak a látványhoz: migránsok tömegei érkeznek folyamatosan Törökországba, hogy Görögországon, a Balkánon és Magyarországon keresztül Nyugat- vagy Észak-Európába távozzanak. „Idejönnek, aztán továbbmennek Görögországba. Éjjelente indulnak útnak a tengeren, és következő reggel már jönnek az újak. Ezek az emberek nagyon nehéz körülmények között élnek, kétségbeesettek. A hatóságok pedig nagyon hanyagok, nem készülnek fel rájuk, és ez nagy probléma” – mondta egy török boltos.

Hírdetés

Egyre több a bevándorló a görögországi Kosz szigetén is. Sokan az utcákon táboroztak le, sátrakban alszanak, vagy használaton kívüli épületekben kerestek menedéket. Arra várnak, hogy regisztrálják őket, és folytathassák az útjukat délnyugatra. „Semmi mást nem akarok, csak emberséget. Szeretnék úgy élni, mint egy ember, mint bárki más, szabadságban. A szabadságot keresem, szeretem a szabadságot, de nem szeretem az Iszlám Államot. Szíriában korábban szabadság volt, most viszont háború és öldöklés van” – mondta egy szíriai férfi.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint negyedmillió bevándorló kelt át a Földközi-tengeren az idén, több mint ötven százalékuk Görögországban szállt partra. Ráadásul az idő múlásával egyre többen érkeznek. „Drámai mértékben növekszik a Görögországba érkező menekültek száma, amely augusztus közepéig már elérte a 160 ezret” – közölte William Spindler, az ENSZ menekültügyi szervezetének szóvivője.

A helyi hatóságok gyakorlatilag nem tudják kezelni a hatalmas tömeget, amely már többször összetűzésbe keveredett a rendfenntartókkal. A görög kormány már többször kért nemzetközi segítséget a krízis kezelésére, és az ENSZ menekültügyi hivatala is erre kérte az EU-t. Felszólította azonban Athént is, hogy szervezettebben és nagyobb felelősséggel kezelje a válságot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »