III/III-as jelentés Viktorról, naná

III/III-as jelentés Viktorról, naná

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán a Blikk botlott bele a III/III-as ügyosztálytól közzétett jelentésbe. Az ÁSZTL-t a törvényi előírások értelmében azért hozták létre, hogy a volt állambiztonsági szervek által készített és kezelt iratokban az emberek megismerhessék azokat az adatokat, amelyek róluk szólnak, tehát, hogy mit jelentettek annak idején az állambiztonsági szerveknek. Most felbukkant egy, amiben Orbán Viktor neve is feltűnt. 30 éve történt, 1989. június 10-én.

„A Belső Elhárítás (III/III) jelenti, hogy Orbán Viktor, Fónay Jenő, Rácz Sándor és Pákh Tibor is üdvözli a Jurta Színházban hivatalosan is megalakuló Magyar Október Pártot. A Krassó György nevével fémjelzett szervezet 18 fős ideiglenes választmánya első ülését Philipp Tibor lakásán tartja. Az iraton kézírással rávezetve: ‘Várom a külön jelentést’” – áll a jelentésben.

Hírdetés

A Magyar Október Párt amúgy nem sok vizet zavart a magyar politikában: 1989. június 27. és 1991. december 14. között működött, a rendszerváltás idejében működő társadalmi szervezet volt. A párt alapító nyilatkozata szerint a 28 aláíró „arra a következtetésre jutott”, hogy „az 1956-os forradalom és szabadságharc eszményei nem érvényesülnek a meglévő politikai szervezetek programjában és gyakorlatában – írja a Wikipédia.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »