II. János Pálnak a merénylet után elhangzott szavait idézte föl hajdani orvosa

II. János Pálnak a merénylet után elhangzott szavait idézte föl hajdani orvosa

II. János Pál pápa háziorvosának visszaemlékezését az 1981. május 13-i merényletről Włodzimierz Redzioch lengyel újságíró tette közzé a „Történetek II. János Pálról” című kötetben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Włodzimierz Redzioch lengyel újságíró hosszú évekig a L’Osservatore Romano munkatársaként dolgozott. A Történetek II. János Pálról című kötethez mintegy két tucat emberrel készített interjút, köztük Renato Buzzonettivel, II. János Pál pápa háziorvosával.

Az orvos így idézte föl a merénylet napját:

„1981. május 13. kronológiáját már számtalanszor elmondták, különböző nézőpontokból. Azonban a mai napig hiányzik az áldozat közvetlen tanúságtétele; csupán töredékekből próbálhatjuk rekonstruálni, amit átélt azokban a tragikus pillanatokban.

A mentőautóban, amelyben elkísértem őt a Gemelli-kórházba, szüntelenül azt ismételgette lengyelül: »Jézus…« »Anyám…« – semmi többet. Az Angelusba, melyet a következő vasárnap hihetetlen erőfeszítéssel olvasott föl az intenzív osztályon fekve, a saját kezdeményezésére fogalmazta bele a „testvér” szót, megbocsátva merénylőjének. Talán ez a legékesszólóbb összefoglalása azoknak az óráknak, amikor az életben maradásért küzdött.

A magam részéről soha semmit nem kérdeztem tőle azokról a rettenetes napokról. Párszor szóba hozta nekem, például kis félmosollyal azt mondta Ali Ağcára célozva: az az ember erőszakkal akarta megtudni a harmadik fatimai titkot.

Arra azonban emlékszem, hogy amikor felébredt a Gemelliben az ötórás műtét után, azt mondta: »Mint Bachelet.« Én pedig tiltakoztam: »Nem, Őszentsége, mert Ön életben van, és életben is marad, Bachelet viszont meghalt.«

Azt hiszem, azért említette ezt a nevet, mert Bachelet bíró egy évvel korábban történt meggyilkolása mélyen megrendítette. Bachelet volt a bírói testület alelnöke, és a Vörös Brigádok terrorszervezet követett el merényletet ellene 1980-ban. A pápa jól ismerte őt, mivel a Katolikus Akció elnöke volt sokáig, s ebben a minőségében a Világiak Pápai Tanácsának – melyben Wojtyła bíboros is részt vett annak idején – tagja. A Vittorio Bachelet elleni halálos merénylet után néhány nappal II. János Pál szentmisét mutatott be lelki üdvéért a Szent Péter-székesegyházban.”

Forrás és fotó: Zenit.org

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »