Így viszonyulnak a horvát lányok a magyarokhoz

Így viszonyulnak a horvát lányok a magyarokhoz

A nemzeti oldalon évek óta egyre erősödnek a kapcsolatok horvát és lengyel nemzeti szervezetekkel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerjük egymás gondolkodását, gondjait, terveit. Interjúsorozatunkban csinos horvát lányokat választottunk ki, és kérdeztünk hitről, hazaszeretetről, női szerepről és rólunk, magyarokról.

Egyre népszerűbb a nemzeti oldalon egy Balti-tengertől Adriai-tengerig tartó gazdasági, kulturális és politikai szövetség, úgynevezet intermarium kialakításának gondolata, amely a jövőben segítheti ezt a régiót függetlennek és erősnek maradni az egyre erőszakosabb Nyugat és Kelet szorításában. Történelmi okok, valamint a hazai nemzeti oldalhoz hasonló szerveződések erősödése miatt Magyarország számára a térségben a legfontosabb szövetséges Lengyelország és Horvátország. Tekintettel arra, hogy a nemzeti gondolat nemcsak hazánkban, de ezekben az országokban is egyre inkább a fiatalok körében nyer térhódítást, Magyarország jövője érdekében is szükséges egyre szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Ez a folyamat már évekkel ezelőtt elkezdődött, egyre több nemzeti szervezet és nemzeti gondolkozású fiatal vesz részt az ezekben az országokban megrendezésre kerülő fesztiválokon, konferenciákon, találkozókon. A tapasztalat az, hogy az eltérő nyelv és (részben) különböző történelmi múlt ellenére kifejezetten hasonló a sorsunk, ami arra biztat, hogy minél inkább megismerjük egymást. Ennek érdekében ezúttal csinos horvát lányokat kerestünk meg, hogy beszéljenek nekünk a hithez, hazaszeretethez, a női szerephez és a magyarokhoz fűződő viszonyaikról.

– – Mi a véleményetek a magyar-horvát kapcsolatokról?

Zrinka Pezer: A magyarok és a horvátok viszonyában voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, főleg az Osztrák-Magyar Monarchia idején. A név mindent elmond: a „horvát” szó nem szerepelt benne. Ez azonban nem lehet akadálya a jó jelenlegi és jövőbeli kapcsolatoknak. Két nagyon hasonló nemzet, különböző (sőt, teljesen más) nyelvvel, viszont mindketten átéltük a kommunizmust. Én személy szerint nagyon hálás vagyok Magyarországnak és a magyar népnek a ’90-es évekbeli honvédő háborúban nyújtott segítségért. Az európai nacionalisták együttműködésében komoly lehetőséget látok, ezért külön örülök pártjaink (a HČSP és a Jobbik) kapcsolatának. Szerintem a szentlászlói menet nagyon jó kezdeményezés, és fontos a horvát és a magyar nacionalista pártok kapcsolata szempontjából.

Kristina Ćurković: A történelem során voltak nézeteltéréseink, de most tisztában vagyunk vele, hogy mindkét ország a legjobbat akarja a népének. Most olyan időket élünk, amikor össze kell fognunk, hogy megvédhessük nemzeteinket a globalizmustól. Minden öntudatra ébredt nemzetnek együtt kell működnie ebben a küzdelemben. Sok hasonlóságot látok az országainkban zajló folyamatokban, ugyanaz a forgatókönyv érvényesül. Közös az ellenségünk, itt az idő, hogy büszkén felemeljük a zászlónkat nagyszüleinkért és gyermekeinkért, és megmutassuk nekik, hogy mit is jelent a nemzeti büszkeség.

Hírdetés

Jelena Mamuzić: A horvátok és a magyarok közös királyságban éltek évszázadokon keresztül. Bár a múltban voltak problémáink, a jövőben a szoros együttműködés nagyszerű lenne. A mi részünkről ehhez viszont az kell, hogy kormányt váltsunk.

– Mit gondoltok a magyarokról?

Z.P.: A HVIM-mel és a Jobbikkal is középiskolás koromban ismerkedtem meg, amikor elkezdtem érdeklődni a politika iránt. Ezután akkor tudtam meg többet rólatok, amikor a horvát EU-csatlakozás előtt folyt az EU-melletti, ill. az EU-ellenes kampány. Amikor beléptem a HČSP-be, értesültem a HČSP ifjúsági tagozata és a HVIM közös akcióiról. Később Zágrábban találkoztam Toroczkai Lászlóval és Zagyva Gyulával az első horvátországi nacionalista konferencia során. Nagyon jó a véleményem a HVIM-ről és a Jobbikról, nagyon örülök neki, hogy Magyarországon is szavazhatnak az emberek ilyen politikai irányzatra. Annak is nagyon örülök, hogy a magyar nép jónak találja a Jobbik politikai programját, ezt egyértelműen mutatja az a bizalom, amit a szavazók a Jobbik iránt tanúsítottak. Egyértelmű, hogy még élnek nálatok normális európaiak és igaz magyarok, akik meg akarják őrizni a helyes értékrendet.

K.Ć.: Tiszteletben tartom a nemzeti büszkeségeteket, ti a büszke nemzet egyik kiváló példája agytok. Ellenálltok a globalizációnak, és ezt nem féltek nyíltan ki is mutatni. Képviselitek a nép érdekeit, nem engeditek, hogy a bankok kiraboljanak. Tisztában vagytok azzal, hogy jobb szabad népként élni, mint a globalizmus szolgájaként. Amennyire innen Horvátországból látom, nagyon jól harcoltok. Nagyra becsüllek titeket.

J.M.: Számomra mindig nagy élmény volt a Jobbik és a HVIM tagjaival való találkozás. A Jobbikot és a HVIM-et is kitűnő szervezetnek tartom. Sokat tanulunk tőlük. A Jobbiknak talpraesett, fiatal vezetősége van, a programja pedig a társadalom minden rétege számára vonzó. A következő években arra számítok, hogy a Jobbik tovább erősödik, és megnyeri az országgyűlési választásokat. Remélem, hogy egész Európa követni fogja a példáját, és a nemzeti erők minden országban átveszik a hatalmat!

Az interjú ezzel véget ért. Ajánljuk továbbra is a sorozat első két részét: a lányokat először a hazaszeretetről, a Horvátországban tapasztalt gondokról kérdeztük, majd pedig a női szerepről és a hitről beszéltek nekünk. Most egyik szemünk sír, mert búcsúznunk kell, de a másik nevet, hogy megismerhettük őket, és ilyen szimpatikus szövetségeseink vannak. Hamarosan videós interjúsorozatot teszünk közzé, amelyben ugyanezeket a kérdéseket lengyel lányoknak tesszük fel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »