Így veszi át a hatalmat Washington és a multik?

Érdekes dokumentumhoz jutott hozzá az Independent és a Corporate Europe Observatory-csoport (CEO) az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti tárgyalásokról a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) kapcsán. Eszerint a választási legitimációval nem rendelkező Európai Bizottság döntheti el, mely területeken kell együttműködni az USA-val, ezzel pedig tovább zsugorítja az EU tagállamainak és az Európai Parlamentnek a jogköreit.

A TTIP fő célja papíron az, hogy harmonizálja az uniós és a tengerentúli szabályozást különféle területeken – beleértve a fogyasztók biztonságát az élelmiszerek terén, a környezetvédelmet és a pénzügyi vagy banki szolgáltatásokat – emlékeztetett a The Independent.

A kiszivárgott dokumentum a tárgyalásokra vonatkozik, amelyek az EU szerint „kiskapuk nélkül csökkentenék a bürokráciát az uniós cégek számára”. A CEO elemzése szerint azonban a dokumentum procedúrák egy olyan labirintusát vázolja fel, amely minden amerikai érdekkel ütköző EU-s javaslatot szabotálhat.

Az amerikai szabályozó hatóságok így „megkérdőjelezhető szerephez” jutnának a brüsszeli törvényhozásban, és gyengítenék az Európai Parlamentet. A csoport kutatója, Kenneth Haar szerint az EU és az USA ezzel a nagyvállalatokat teszi meg a döntéshozatal központjává.

A törvényhozásba is belemásznának

Hírdetés

Nick Dearden, a Global Justice Now igazgatója arról beszélt: a kiszivárgott információk igazolják a TTIP-vel kapcsolatos félelmeket, amelyek szerint az egész tényleg arról szól, hogy a nagyvállalatok minél nagyobb befolyásra tegyenek szert a törvényhozásban. Valójában a jogszabályok „társszerzőivé” lépnének elő a mamutcégek – és

ez nemcsak egy apró adalék a TTIP kapcsán, hanem maga a lényeg.

Az Európai Bizottság szóvivője minderre annyival reagált, hogy a vádak alaptalanok, az aggodalmaskodók pedig figyelmen kívül hagyják, hogy az EU-s javaslatok az uniós exportőröknek is egyszerűsítik a szabályokat.

Áldás vagy átok?

Noha a jogharmonizáció révén elvben tényleg lehetne pörgetni mind az EU, mind Amerika gazdaságát, a TTIP ellenzői szerint az üzlet az óriáscégek hatalmát növelné a demokrácia és a közjó rovására. A legaggasztóbb talán az, hogy a tárgyalások titokban folynak, a közvélemény csak kiszivárogtatások útján értesülhet egyes részletekről. A főleg európai civilek, jótékonysági szervezetek és környezetvédők által támadott egyezség szerintük a szabályozási kereteket lazítja fel a nagyvállalatok javára, például az élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi vagy banki előírásokat. Az EB azonban hangsúlyozza: ha a végső szöveget elfogadják, csak az EU-tagállamok kormányain és az EP-képviselőkön múlik majd, hogyan döntenek arról.

A többnyire titokban zajlott, ellentmondásos tárgyalások után az Európai Bizottság köteles lesz egyeztetni az amerikai illetékesekkel, mielőtt befogadja az új jogalkotási javaslatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »