Így verte át saját volt párttársait Gyurcsány

Így verte át saját volt párttársait Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc színjátékot játszott, amikor 2011-ben még az MSZP-n belül azt hangoztatta, hogy nem törekszik pártszakadásra – nyilatkozta a Hír Televízióban Takács István, akit a volt miniszterelnök kért fel a Demokrata Párt megalapítására.

Takács azt mondta: a pártalapítást a Gyurcsány jogászától kapott forgatókönyv alapján hajtotta végre a volt szocialista kormányfő kérésére akkor, amikor a volt kormányfő még tagadta, hogy új pártot készül alapítani, és – ahogy Takács korábban fogalmazott – „naponta tett hűségesküt az MSZP-nek”.

Gyurcsány 2010 októberében még az MSZP-n belüli platformként alapította meg a Demokratikus Koalíciót, állítólag azért, hogy segítségével „szexivé és trendivé” tegye az MSZP-t, amely összefogná az Orbán-kormány ellenzékét. Bár egy novemberi budaörsi fórumon már elejtette, hogy szívesen párttá szervezné a DK-t, ezt két nappal később már letagadta, mondván: nem az MSZP helyett, hanem az MSZP-ből akar új pártot építeni, amely így egy nagy, baloldali gyűjtőpárt lehetne. Egy év huzakodás után azonban szembemenve korábbi álláspontjával élére állt a Demokrata Párt alapjain az MSZP-ből átcsábított saját híveivel párttá szervezett DK-nak.

Rombolt, hogy elküldjék

Hírdetés

Ugyanis miközben 2011 elején szinte naponta hangoztatta, hogy nem pártszakadás, hanem az MSZP megreformálása a célja – mondta ezt azzal a párttal kapcsolatban, amelynek ekkoriban még a tagjai és a vezetői egyaránt erőteljesen berzenkedtek a volt kormányfő személyétől – Gyurcsány Ferenc február elején felkérte Takács Istvánt, akit a KISZ utódszervezetéből, a Demiszből is ismert, hogy – ahogy Takács fogalmazott, strómanként – alapítsa meg a Demokrata Pártot. Takács elmondta, hogy Gyurcsány ezzel készítette elő a terepet a későbbi DK-nak, miután az MSZP-ben végsőkig feszítette a húrt az akkori vezetésnél, hogy ne neki kelljen szakítania, hanem „kitaszított áldozatként távozhasson”. Ismert, Gyurcsány Ferenc még alig egy héttel a DK megalapítása előtt is aláírta azt a nyilatkozatot, hogy az MSZP-n belül akar politizálni.

Elárult „fegyvertársak”

Végül egy évvel a platformalapítás után, 2011 október 22-én jelentette be, hogy „új, nyugatos, balközép pártot” hoznak létre Demokratikus Koalíció néven, és új frakciót is alakítanak – az MSZP-ből a volt kormányfővel együtt távozó híveivel. Ugyan Gyurcsány Ferenc ekkor azt mondta, hogy „fegyvertársaknak” tekintik majd a szocialistákat, ennek ellenére folytatta az MSZP bomlasztását, amit – Takács elmondása szerint – még a pártszakítás alatt kezdett, sőt Mesterházy Attila kísérletét is elkaszálta arra, hogy az akkori pártelnök a gyurcsányi örökségtől megszabadulva megújítsa az MSZP-t.

Takács pénzért hallgatott

Takács István, a DK elődjének a megalapítója ugyanakkor a Heti Válasznak adott interjújában nemrég azt is elmondta: őt később a jelenlegi pártigazgató, Varju László kivásárolta, majd azért cserébe, hogy hallgatott Gyurcsány 2011-es pártszakítási céljairól és a DK létrejöttének körülményeiről, éveken keresztül fizetést kapott tőlük mint a párt országgyűlési csoportjának alkalmazottja, bár ezért munkát nem vártak el tőle. A DK az ügy kirobbanása után közölte: ők továbbra is megbíznak Gyurcsányban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »