Így változott a legnépszerűbb nevek listája

Így változott a legnépszerűbb nevek listája

A fiúknál a Bence és a Máté, a lányoknál a Hanna és az Anna a leggyakoribb. De melyik név lépett előre a legtöbbet húsz év alatt?

Húsz év alatt nem történt jelentős átrendeződés a fiú utónevek rangsorában: 2000-ben a Bence a harmadik, a Máté a negyedik legkedveltebb név volt, 2020-ra pedig a lista élére ugrottak. A korábbi éllovas Dániel a hatodik helyre esett vissza, a Dávidoknál pedig még nagyobb a népszerűségvesztés, húsz év alatt a másodikról a 12. helyre kerültek az utónevek listáján. Dominik, Levente és Noel ugrott még előre, utóbbi különösen nagyot, 85 helyet.

A lányoknál nagyobb volt a cserélődés. A 2000-es első ötből csak az Anna tartotta meg előkelő helyét, a Viktória, a Vivien, az Alexandra és a Fanni viszont kezd kimenni a divatból az adatok szerint, amelyekről a Növekedés.hu írt. Tavaly Hannának nevezték el a legtöbb újszülött lányt, de kedvelt volt még a Zoé, a Léna és a Luca is a szülők körében.

Hírdetés

Nagyot ugrott előre 2020-hoz képest a Zalán, a Benett és a Zétény, valamint a Mira, a Lilien, a Lara és a Maja.

A portál megjegyzi, hogy bár jelenleg Magyarországon több mint 1800 fiú és majdnem 2500 női utónév közül lehet választani, a legnépszerűbb neveket ezernél is több gyerek kapja.

Mára nagyon kikoptak az olyan hagyományok, amelyek szerint az első szülött fiúkat az apákról-nagyapákról, a lányokat az anyákról-nagyanyákról nevezték el, második névként pedig a keresztszülőkét kapták.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »