Így választanak ma a németek

Így választanak ma a németek

A nagyágyúk már leszavaztak, a választók urnához járulási kedvét egyre inkább veszélyezteti az ítéletidő, az Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje pedig kifejezetten derűlátó – így zajlik Mecklenburg-Elő-Pomerániában a német tartományi választás.

A Stern beszámolója szerint fél 11 magasságában a vezető jelöltek többsége leadta szavazatát: Silke Gajek (Grüne), Cécile Bonnet-Weidhofer (FDP), Leif-Erik Holm (AfD) és Erwin Sellering (SPD) már az urnákhoz járultak, viszont a CDU színeiben induló Lorenz Caffiert még nem kapták lencsevégre voksolás közben.

A híradások szerint a választói részvételi hajlandóságot nagyban rontja a rendkívül rossz időjárás, a reggel óta hol erősebb-hol gyengébb intenzitással zuhogó eső kifejezetten a Brexit szavazást juttatja az egyszeri politikai újságíró eszébe, csak remélni tudjuk, hogy az ítéletidő itt is a jobbliberális, illetve baloldali szavazók otthonmaradását segíti majd elő.

Reményekkel telve

Hírdetés

A sajtónak adott nyilatkozata alapján valószínűleg az AfD jelöltje, Leif-Erik Holm is ebben bízik. A volt rádiós műsorvezető így nyilatkozott pártja esélyeiről:

„Egy bőven a 20 százalékos tartományban mozgó eredményre számítunk.”

Az eddigi közvélemény-kutatások ugyan szoros versenyt jósolnak a második helyért a kormányzó CDU és az AfD között (a két alakulatot gyakorlatilag fej-fej mellett, 22 százalékra taksálták a legutolsó mérések – a szerk.), az optimizmus korántsem indokolatlan Holm részéről, hiszen tavasszal Szász-Anhaltban az Alternatívának gyakorlatilag a semmiből sikerült 24,3 százalékot hoznia a tartományin.

A politikai elemzők egyetértenek abban, hogy a mai tartományi választás – a hamarosan esedékes berlinivel egyetemben – a jövőre tartandó országos voksolás előpróbája, és amennyiben az AfD itt kiüti a nyeregből a CDU-t, azzal az országos politikában is sikeresen pozicionálhatja magát Angela Merkel pártjának reális jobboldali kihívójaként.

További részletekkel a nap folyamán jelentkezünk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »