Így ünnepelnek Európában

Így ünnepelnek Európában

Finnországban megújuló rénszarvasokkal, Fehéroroszországban traktoros Mikulás-felvonulással, Németországban pedig szurkolói énekkel hangoltak a Karácsonyra.

Rénszarvas vontatta szánon indult el az év egyetlen munkanapjára a lappföldi, vagyis a hagyomány szerint az igazi Mikulás – az angolszász kultúrkörben nem a kis Jézuska, hanem ő hozza az ajándékokat Szenteste.

Mielőtt elhagyta észak-finnországi lakhelyét, a gyermekek kedvence arra kért mindenkit, hogy legalább karácsonykor törődjünk egy kicsit jobban egymással.

A legnagyobb karácsonyi kívánságom, hogy mindannyian gondoljunk arra egy pillanatra, hogy vannak-e körülöttünk magányos emberek. Szólítsuk meg a szomszédunkat, a rég látott barátunkat, a rokonainkat. Küldjünk üzenetet, telefonáljunk, vagy chateljünk. Szerintem a magányosság ellen a legjobb segítség egy másik emberi lény – mondta a lappföldi Mikulás.

Hírdetés

A szakállas ajándékosztó hivatala már korábban jelezte: a Mikulás világ körüli utazása során kizárólag megújuló rénszarvasokat vesz igénybe, hogy nullára csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

Ilyesmivel nem vesződnek a mezőgazdaságot kiemelten kezelő Fehéroroszországban, ahol nem szánkón, hanem traktoron érkezik a Mikulás. És nem is egy, hanem rögtön 800.

A szeretet ünnepe alkalmából a futballszurkolók is kitettek magukért. Berlinben, a másodosztályú Union stadionjában folytatódott az a 2003 óta tartó hagyomány, hogy a drukkerek összegyűlnek, és több ezren, együtt éneklik a karácsonyi dalokat – természetesen a szurkolói nótákkal felváltva.

Szerintem gyönyörű pillanat, amikor az összes Union-drukker énekel, az összes ember a lelátón. Nagyon szép – mondta egy szurkoló.

Az első közös karácsonyi éneklésen még csak 89 szurkoló vett részt. Az esemény az elmúlt 15 évben annyira kinőtte magát, hogy nemcsak az Union Berlin drukkerei és játékosai vesznek részt rajta, de más német és európai csapatok fanatikusai is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »