Így tűnhetnek el a kockaházak

Így tűnhetnek el a kockaházak

Januárra elkészülhet a Nemzeti Mintaterv Katalógus. Ez olyan építészeti terveket fog alkalmazni, amelyekhez bárki hozzáférhet és amelyeket bárki felhasználhat – közölte a közszolgálatért felelős államtitkár.

Bemutatták a Nemzeti Mintaterv Katalógust. A kiadvány a magyar építészeti hagyományokra épülő, részletes költségelemzéssel ellátott családi házak 3 dimenziós vázlatterveit tartalmazza.

Régi hagyományokra vezethető vissza Magyarországon, hogy mintatervek készülnek, amelyek meghatározták egy kor építészetét is. Fontos, hogy a magyar építészeti hagyományok beilleszkedjenek a mai kor építészetébe is – mondta Tuzson Bence.

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára közölte: a 60-70-es években sok kockaház épült, eltüntetve a korábbi falu arculatát. Fontosnak tartják, hogy ezt valamilyen formában vissza lehessen állítani.

Az ötletpályázatra 149 pályázó, 273 pályaművet küldött be, ezek közül a bírálóbizottság választotta ki azt a 93-at, amelyet a nagyközönség is megismerhe

Hírdetés

Három kategória jön létre:

 • kockaházak átalakítása,
 • kalákában, saját kézierővel megépíthető házak
 • modern lakóházak, okosotthonok
 • Tuzson Bence jelezte, hogy még az első lépésnek tartanak. Az ötletpályázatot komoly munka követi, amikor a részletes tervek születnek.

  Januártól az első 15 terv lesz elérhető, majd a következő év végére már 150 terv.

  Az nmtk.lechnerkozpont.hu honlapon jelenleg a vázlattervek láthatóak.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »