Így tudták meg a lázadók, hogy létezik a Halálcsillag

Így tudták meg a lázadók, hogy létezik a Halálcsillag

Múlt csütörtökön jelent meg az első önálló Star Wars-film, a Zsivány Egyes új előzetese. A YouTube-on azóta több mint tizenhatmillió megtekintésnél járó videóban sok olyan apró részlet és információmorzsa található, amelyből következtethetünk a film sztorijára – így az alábbi cikk potenciális spoilerektől hemzseg, vigyázat!

Az előzetes egy bolygóval, valószínűleg Jedhával kezdődik – utóbbiról egyelőre annyit tudni, hogy „az Erő követőinek szent földje”, amely a Birodalom számára is nagyon fontos. A rendező, Gareth Edwards egy korábbi interjúban elárulta: a Jedi-lovagok itt szerezték be fénykardjaik egyik alkotóelemét. Itt él a Donnie Yen alakította Chirrut Imwe, a vak, szerzetesnek kinéző férfi, aki nem jedi, de képes használni az Erőt. Ő az, aki egy hosszú bottal szétcsap a rohamosztagosok között, és ő az, akinek társa az Erőben nem hívő Baze Malbus – akit Csiang Ven játszik. Utóbbiról annyi derült ki, hogy a Birodalom lerombolta otthonát, így a bosszú jegyében fordul ellenük – le is néhány pár rohamosztagost egy éjszakai bevetésen. Hogy a lázadók csapata miként került ide, az nem derül ki.

Jedhát követően a Forest Whitaker által játszott Saw Gerrera következett az előzetesben – ő az, aki szerepelt A klónok háborúja animációs sorozatban, és annyit tudunk róla, hogy egy elég radikális, már-már kamikaze terroristacsoport vezetője. Miközben vészjóslóan beszél – olyan embernek tűnik, aki számára nem maradt más, csak a harc –, egy sivatagos felszínen épült várszerűség fölött lebegő csillagrombolót láthatunk.

A következő snittben már a főhős Jyn Ersótól – akit Felicity Jones alakít – kérdezi a Lázadók Szövetségének egyik tisztje, hogy teljesen megbízható-e. Ehhez hozzátartozik, hogy Erso állítólag a Zsivány Egyest megelőző időszakban olyan törvényenkívüli volt, aki mind a Birodalom, mind a lázadók orra alá borsot tört – így van alapja a feltett kérdésnek.

Ugyan nem bíznak benne teljesen, Erso megbízást kap Mon Mothmától: az egyébként izgalmasabban vágott, négy nappal később megjelent japán előzetesből kiderül, hogy a lázadók elfogtak egy kódolt birodalmi adást, amely óriási birodalmi harci eszköz – a Halálcsillag – közelgő tesztjéről szólt, és amelyet Jyn Erso édesapja, a Mads Mikkelsen által alakított Galen küldött. Róla annyit tudni, hogy valószínűleg részt vett a Halálcsillag megtervezésében, de a szivárogtatása nyomán sejthető: nem önszántából. Jyn Erso feladata, hogy rájöjjön, miként lehet megsemmisíteni a támaszpontot – azaz megszerezze a tervrajzokat.

„Ha tényleg ezt csináljuk, szeretnék segíteni” – ezek már a Diego Luna alakította Cassian Andor százados szavai, aki, úgy tűnik, nem annyira biztos abban, hogy sikeres lesz a küldetésük. Az előzetes alapján úgy fest, ők a csapat első két tagja, akik valószínűleg egy U szárnyú géppel indulnak, hogy összeállítsák a Halálcsillag-ellenes alakulatot. Ennek harmadik tagja Andor droidja, K–2SO (Alan Tudyk). Róla annyit tudni, hogy korábban a Birodalomnak dolgozott, és elég mogorva: Ersót azért nem öli meg, mert Andor a barátjának nevezte.

Hírdetés

Andor állítása szerint régóta toboroz már a lázadók számára, jó eséllyel ezért is vetődnek el a Jedhára, ahol nyilván találni olyanokat, akik nem szeretik a Birodalmat. Ilyen a már említett Chirrut Imwe és Baze Malbus, rajtuk kívül idevalósi Bodhi (Riz Ahmed), aki szintén a Birodalomnál szolgált korábban, méghozzá pilótaként – egy snittre fel is tűnik az előzetesben.

A Halálcsillag többször is feltűnik, például egy bolygó (talán a Jedha?) fölött lebeg, egy másik képen pedig belülről látjuk, ahogy a birodalmi tisztek várják az űrállomás tesztjét. Egy újabb snittben az űrállomás kitakarja a napot – talán ekkor zajlott az az „éjszakai” bevetés is, amelynek során Baze Malbus lövöldözött. Lehet, hogy a birodalmiak idő előtt tudomást szereztek a lázadók csapatáról? A filmből minden bizonnyal kiderül, mindenesetre a Ben Mendelsohn alakította Orson Krennic igazgató tekintete elég vészjósló.

Részlet a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című filmből Fotó: Lucasfilm Ltd.

A már korábban megismert Scarif bolygó – ez szerepel a hivatalos plakáton is – ebben az előzetesben is szerepelt. Állítólag itt bányászták a Halálcsillag megépítéséhez szükséges nyersanyagokat. Baze Malbus itt is lövöldözött: egy hatalmas, rakétavetőhöz hasonlító fegyverrel találta el a Hothról már ismerős AT–AT lépegetők elődjét, egy AT–ACT-t. Van óriási robbanás is, talán egy csillagromboló csapódott a bolygóba, Jyn Ersóék pedig menekülnek U szárnyújukkal.

Részlet a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című filmből Fotó: Lucasfilm Ltd.

Apropó Erso: az előzetes egyik legjobb jelenetében ő sántikál szembe egy előtte lebegő birodalmi TIE-vadásszal. Ez egyben jelképként is felfogható: Dávid és Góliát küzdelmére utalhat. Az utolsó előtti snittben még látjuk a teljes lázadócsapatot, amelytől Erso megkérdi, hogy vele vannak-e. „A végsőkig” – hangzik a válasz Cassian Andortól, azaz tudják: könnyen lehet, hogy öngyilkos bevetésre indulnak.

Részlet a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című filmből Fotó: Lucasfilm Ltd.

És persze ott az utolsó jelenet: a Halálcsillag vörös vonalait – talán a célzó számítógép adatait – szemlélő, közben szuszogó Darth Vaderrel.

A film december 15-én érkezik a magyar mozikba.

Cikkünkhöz a The Verge, az Io9 és a Starwars.com anyagait használtuk fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »