Így töltené meg az MLSZ a stadionokat

Így töltené meg az MLSZ a stadionokat

Kevesebb szurkoló váltott jegyet az első magyar élvonalbeli fordulóban, mint 1986-ban, a gyászos emlékű mexikói vb-szereplés után. Harminc éve 9500 volt az átlagnézőszám a nyitó fordulóban, idén 2708. Lapunk birtokába jutott az MLSZ-főtitkár NB I-es kluboknak címzett ajánlása, amelyet Csányi Sándor említett szombati tévéinterjújában. Még a nyáron megkezdődik az MLSZ Szurkolói Klub-program.

Sokan fel sem tudják dolgozni ezt a sikert. Egy ilyen torna után – mindegy, hogy mi lesz a vége – Magyarországon az első öt fordulóban az összes stadionban ki kellene nyitni a kapukat, be kellene engedni az embereket, mert igény lesz a focira. Ha sok néző megy ki, a közepes játékosok is többet hoznak ki magukból. Egy óriási kör nyílt most meg – jelezte a sikeres magyar Eb-szereplés után Dárdai Pál. Az MLSZ a klubok figyelmébe ajánlotta a korábbi kapitány „l’art pour l’art-javaslatát”, de azok nem nyitották meg a kapuikat a nézők előtt. Ha nagyon pikírtkedni akarnánk, felvethetnénk: biztos, hogy a drága belépőkön múlott a közöny?

16 248 néző

A bajnoki címvédő Ferencváros mérkőzésére voltak legtöbben kíváncsiak az OTP Bank-liga első fordulójában, a Groupama Arénában 5642 néző látta a Haladás vendégjátékát. A további sorrend: Debrecen–Paks, 2851 néző; Mezőkövesd–Gyirmót, 2548 néző; Újpest– Honvéd, 2500 néző; Videoton– Diósgyőr, 2069 néző; MTK–Vasas, 638 néző.

Összesen 16 248 néző látta a helyszínen a hat mérkőzést, ami mérkőzésenként 2708 fős átlagnak felel meg. Elkeserítő adat annak ellenére, hogy az Újpest, az MTK és a Videoton, azaz a teljes mezőny fele, a saját stadion-rekonstrukciója miatt albérletben játssza a hazai mérkőzéseit. A válogatott sikeres Eb-szereplése egy forduló adatai alapján nem hozott nézőszám-növekedést az első osztályban.

76 ezer néző

Az 1986-os mexikói világbajnokságon leszerepelt a magyar labdarúgó-válogatott az európai ranglista vezetőjeként, titkos esélyesként várta a tornát. Dr. Mezey György csapata a Szovjetunió ellen 6-0-ra, Franciaország ellen 3-0-ra kapott ki, Kanadát ugyan legyőzte 2-0-ra, a csoportmérkőzések után kiesett. A mexikói leszereplés ellenére a nézők nem tűntek el a lelátóról az 1986–87-es szezon első fordulójában. Összesen 76 000-en látták az első forduló bajnoki mérkőzéseit, ez átlagban 9500 nézőnek felel meg, ami jelentős különbség a mostani látogatottsághoz képest.

A nagy fociszurkoló hírében álló Rekop György humorista a ripost.hu portálon vezetett blogjában arról ír, ő már a Hősök terén sejtette, ha a kupacsapataink nem szerepelnek jól a selejtezőkön, bizony a lelátókra annyian sem fognak kiülni, ahányan kimentek ünnepelni a válogatottat a hazaérkezése után. Sajnos látnoknak bizonyult.

– Meseszerű volt, hogy egy hónapig nem ért véget az éjjel. El is tűntem, nem is blogoltam, mert a csapból is ez folyt, és hát úgy voltam vele, hogy élje meg a pillanatot az ország, hisz mindenki ki volt éhezve a sikerre. Nekem meg tök mindegy, mert én akkor is ott voltam a helyszínen, amikor nyolcat nyeltünk, és ezután is ott leszek, mert nekem a futball az örök s nem múló szeszély. Már amikor a Hősök terén ünnepelték a hősöket, én már akkor megkérdeztem magamtól, hogy ebből a 20-30 ezres tömegből vajon hányan fognak jegyet váltani a Mezőkövesd–Gyirmót csúcsrangadóra, amivel történetesen startol a magyar élvonal 2016/17-es szezonja. Kupacsapataink közül egyiktől sem láttunk olyan produkciót, ami illúzióba ringathatja a szurkolókat egy esetleges kupamenetelést illetően. Nem tudom, hogy most mi lesz, de egyelőre nem látom azt, hogy bármi olyan történne a hazai labdarúgás háza táján, ami megpróbálná befogni az Eb-szelet a vitorlába. Ehhez persze kellenének a klubvezetők és -tulajdonosok, akik egységes álláspontot tudnának képviselni a szövetség felé – írta blogjában Rekop György.

Hírdetés

Kiemelt projekt

Úgy tűnik, az MLSZ kiemelt projektként kezeli a nézőszám-növekedést. – A tv-közvetítések száma, a mérkőzések színvonala, az időjárás, a stadionok kényelme – sok minden befolyásolja azt, hogy kijönnek-e a családok a mérkőzésekre. Én bízom benne, hogy ez a tendencia meg fog fordulni – mondta Csányi Sándor még tavaly tavasszal.

A fordulat azonban egyelőre várat magára, sőt az NB I-es meccseken egyre foghíjasabbak a lelátók. A válogatott sikeres Eb-szereplése és a világsajtót megjáró magyar szurkolás után a drukkerek is többet vártak. – „Debreceniként azt mondom, hogy a mai debreceni futball nagyon gyenge. Az Eb után mindenki nagy hévvel állt neki, hogy »hú, majd biztos nagyon jók leszünk, és biztos tele lesznek a stadionok«, hát ez nem így van. Nagyon nagy változásra van szükség – nyilatkozta a Hír TV-nek egy szurkoló.

MLSZ Szurkolói Klub

Csányi Sándor jelezte, hogy az MLSZ főtitkára, Vági Márton ajánlást küldött a kluboknak a lehetséges kedvezményekről. A lapunk birtokába jutott dokumentumból kiderül, hogy a szövetség még a nyáron elindítja az MLSZ Szurkolói Klub programját, amelyre a klubkártyával vagy az MLSZ Futballkártyával rendelkező drukkerek regisztrálhatnak. A nyitó akcióban a „válogatott 2018-as világbajnoki selejtezősorozatára lesznek érvényesek különféle jegyértékesítési kedvezmények”. Az NB I-es csapatnál a bérlet- és a jegyvásárlás alapján jár majd árkedvezmény a válogatott mérkőzéseire. „Ettől azt reméljük, hogy a válogatott iránti érdeklődés egy részét az NB I irányába is aktiválhatjuk” – indokol a szövetség.

Az „aktiválás” jegyében a klubok autonómiájának tiszteletben tartása mellett az MLSZ felhívja a figyelmet azokra a „jó szándékú törekvésekre, melyek a sikeres Eb-szereplés után a magyar bajnoki mérkőzések nézőszámának érdekében megfogalmazódtak.” Ilyen például a már említett Dárdai-javaslat, de más ötleteket is szívesen fogad a szövetség. Hamarosan előkészítő munkafolyamat indul az NB I-s bizottsággal, amelynek célja, hogy a klubok a 2017–18-as szezonkezdetre „minőségi változást érjenek el a szurkolókkal való kapcsolattartásban.” Azaz legyenek többen a lelátón.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint sem az ingyenesség a megoldás, a kluboknak inkább akciókkal kell becsalogatniuk a nézőket.

– A magyar futball nem a tankönyv szerint viselkedik, és sajnos mindig rossz irányban, tehát azok az alapösszefüggések, amelyek általában a sportban működnek, Magyarországon nem működnek. Egy sikeres Eb-szereplés után az lett volna a törvényszerű, hogy növekedjen a nézőszám – fogalmazott Dénes Ferenc sportközgazdász.

Egy dologban viszont biztosak lehetünk: a válogatott első hazai vb-selejtezőjén telt ház várja majd Dzsudzsákékat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »