Így terjedne a radioaktív felhő, ha Észak-Korea megnyomná azt a bizonyos piros gombot

Ha Észak-Korea megnyomná azt a bizonyos piros gombot, a Csendes-óceán feletti nukleáris robbanás az egész északi félgömböt beteríteni. Vagyis, mi sem úsznánk meg valamilyen sugárzás nélkül.

 

Az Észak-Korea és az USA közti feszültség olyan fokú, hogy nem lehet kizárni az atomfegyver bevetését sem – főleg hogy Kim Dzsongun állandó jelleggel nukleáris csapással fenyegeti a világ nyugati felét.

 

Hogy milyen következményekkel járna egy felszíni atomrobbanás, arról Lassina Zerbo, az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezete Előkészítő Bizottságának ügyvezető titkára posztolt egy igen látványos (és egyben ijesztő) GIF-et a Twitteren. A posztot a HVG.hu szúrta ki.

 

In response to inquiries: Rough simulation (Sept15-29) of #radio-isotope cloud from hypothetical atmospheric burst over Pacific: #CTBT #IMS pic.twitter.com/361ZBkoUy7

Hírdetés

— Lassina Zerbo (@SinaZerbo) 2017. szeptember 28.

 

A radioaktív por legnagyobb része Kanadát és az USA-t terítené be, de kapna belőle Oroszország és Európa is, bár ott már mérséklődne a hatása. A legnagyobb veszélyben így a csendes-óceáni térség lenne.

 

Phenjan legutóbb, földalatti atomkísérleténél egy 250 kilotonnás bombát robbantott fel, ez 17-szer erősebb, mint ami Hiroshimát pusztította el.

 

HVG.hu

Nyitókép: staynerd.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »