Így tanítják illemre a faragatlan turistákat

Így tanítják illemre a faragatlan turistákat

Kínai turistáknak szóló etikettfüzeteket készíttetett egy japán turisztikai szervezet. Néhány napja Hokkaido szigetének szállodáiban, illetve helyi látványosságoknál kezdték el osztogatni. Nem Japán az első ország, ahol úgy vélik, ideje illemre tanítani a faragatlanabb kínai turistákat.

Túl hangosak, túl durvák – ezzel a címmel jelent meg tavaly egy svájci újság kínai turistákról szóló riportja, és talán ezek azok a jelzők, amelyeket nemcsak Európában, de Ázsia-szerte is a leggyakrabban aggatnak a kommunista ország lakóira. A Japánban kiadott, gazdagon illusztrált kisokos viszont talán most segíthet a kínai turistáknak abban, hogy az őket ért támadásokat elhárítsák. A kiadvány többek között arra hívja fel a figyelmet, hogyan illik viselkedni a japán metrókon, a boltokban vagy a látnivalók környékén. Az interneten is elérhető prospektus tartalmából arra lehet következtetni, hogy a kínai turisták tolakodnak, olykor hangosan böffentenek, s nem áll távol tőlük még az sem, hogy az éttermekből ellopják a terítéket, vagy hogy a boltokban vásárlás nélkül kibontsanak valamit. Sőt, egyes képsorok arról árulkodnak, hogy még a toalett rendeltetésszerű használatával sincsenek tisztában a legtöbben. A füzeteket osztogató helyi turisztikai szervezet illetékese a The Japan Timesnak elmondta, az útmutatók készítéséről még tavaly döntöttek, miután több szállodatulajdonos jelezte, nem szívesen fogadna a jövőben Kínából érkező vendégeket. Ennek megakadályozására pedig ésszerű okokból nagy szükség volt, hisz a kínaiak alkotják a szigetre látogató turisták második legnagyobb csoportját.

Japán példája nem egyedi, sőt más országok kevésbé tapintatos módon próbálják elejét venni a problémának. A Thaiföld egyik fő látványosságának számító Vat Rong Kun templomból például tavaly ideiglenesen teljesen kitiltották a kínai turistákat, azóta is csak akkor léphetnek be a hófehér buddhista épületbe, ha vezetőjük hajlandó felelősséget vállalni a mosdók tisztaságáért. Pár évvel ezelőtt egy francia divattervező, Thierry Gillier épülő luxushotele kapcsán adott interjúban fejtette ki, hogy kínaiak számára nem teszik lehetségessé a szobafoglalást. A kijelentés miatt persze többen felháborodtak, így az üzletember később kénytelen volt bocsánatot kérni, az ígéretet pedig visszavonni. Kevésbé foglalkoztak a kritizáló hangokkal viszont Svájcban, ahol tavaly a híres Rigi-vasutakat működtető vállalat döntött úgy, hogy szerelvényeiken külön kocsikat nyitnak a kínai utasok számára, miután a helyiek arról panaszkodtak, hogy túl hangosak és a földre köpködnek.

Ugyanakkor a kínai kormány mentségére legyen szólva, a korábbi években az állami médián keresztül már többször próbálta tájékoztatni polgárait a „civilizált” turista ismérveiről. Az egyik állami lapban megjelentetett „Mit tehetünk és mit nem külföldön?” című lista viszont tartalmaz néhány egészen hajmeresztő dolgot is, ami nem feltétlenül illem kérdése, így a lap szerint Európában például nem illik áthaladni a létrák alatt, vagy szóba állni idegenekkel. A 2000-es évek elejétől, a kínai középosztály szélesedésének hála mára éves szinten több mint 100 millió kínai tölti nyaralását a világ különböző pontjain.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »